zondag 12 juni 2011

Trendy! De zwevende tuinen van String Gardens

Tekst: Anco van Hal
Foto's: Miep Jukkema / Anco van Hal / String Gardens

fotografie: Miep Jukkema
Misschien heb je ze wel eens gezien in etalages of trendy magazines. Planten die hangen en groeien aan een touwtje met zo’n mooie groene bol als kluit. Wie zit hier toch achter? En vervangt deze ‘nieuwe’ manier van tuinieren binnenkort onze kamerplantjes op de vensterbank? Hoog tijd dus om eens kennis te maken met Fedor van der Valk, de man achter ‘de zwevende tuinen’ van String Gardens.

Ik had afgesproken met Fedor bij bloemenspeciaalzaak PomPon op de Prinsengracht 8 waar hij een gehele etalage tot zijn beschikking heeft om zijn creaties te presenteren. Bij binnenkomst merkte ik meteen dat deze bloemenzaak, maar ook vooral de etalage verzorgd door String Gardens, veel belangstelling genoot bij het langslopend publiek. En ik moet toegeven, al die prachtige bollen aan draadjes met de daaruit stekende planten en bloemen spreken zeker tot de verbeelding.

Hoe het begon
Genietend van een toepasselijk vers kopje groene thee praat ik met Fedor over de start van String Gardens.‘Het begon allemaal zo’n 6 jaar geleden. Ik had altijd al een grote fascinatie voor zaden, planten en bomen. Ik experimenteerde toen ook met 3D haakwerk dat ik bedekte met gips, klei, aarde mossen en gras. Daarna paste ik deze techniek toe op gangbare kamer-en tuinplanten’.

Is het helemaal nieuw?
De vorm waar Van Der Valk zijn flora in giet is inderdaad uniek. De hangende planten zijn een variatie tussen Kokedama en een Japans botanische stijl; een kunstwerk bedekt met mos en geplaatst in een kom.

Maar valt het dan wel zelf bij te houden?
Ok, we hebben dus te maken met potloze planten. Logische vraag is dan ook, hoe geef ik ze bijv. water? Nou eigenlijk heel makkelijk. Je besproeit de bol-kluit met een plantenspuit. Het mos dat om de kluit zit zorgt er voor dat het water snel opgenomen en met name goed vastgehouden wordt.

Dus iedereen aan de String Gardens?
Ja. Wat mij betreft wel. Al was het maar om eindelijk van die burgerlijke, meestal foeilelijke, bloempotjes met begonia’s op de vensterbank af te zijn ;). Daarbij genereer je ook nog eens veel positieve aandacht als je String Gardens voor je raam hangt (ook handig voor bedrijven). Maar buiten kijf staat dat het vooral mooi is en het bij velen een sprookjesachtige indruk achterlaat.


Voor meer info over String Gardens ga je naar http://www.stringgardens.com/


'Hello Anco' is powered by Anco van Hal - Models & Artists
http://www.ancovanhal.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten