zondag 3 juli 2011

Dubai is hot!

Tekst: Gastblogger Elton Bramble
Foto's op lokatie: Elton Bramble

Wie aan een verre stedentrip denkt zal algauw op New York terechtkomen, maar richting het oosten aan de Perzische Golf ligt een stad die zeker niet op je short list mag ontbreken: Dubai!
Velen kennen de beelden van Dubai maar weten niet precies wat er allemaal te doen valt of denken dat het te duur is. Na een bezoek aan Dubai kan ik melden dat het absoluut de moeite waard is en zeker niet onbetaalbaar is.

Dubai
Dubai 2011
Zoals eerder gezegd ligt Dubai aan de Perzische Golf in het Midden-Oosten. Het vormt samen met zes andere Emiraten de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en is tevens het Emiraat met het grootste inwoneraantal. Het ligt op ongeveer 6½ uur vliegen van Nederland en door het kleine tijdsverschil (2 uur in onze zomer en 3 uur in onze winter) zal je nauwelijks last van een jetlag hebben.
In de laatste jaren heeft Dubai zich ontwikkeld tot een belangrijk toeristisch centrum met alle daarbij behorende faciliteiten. Niets is te veel om het de bezoeker zo comfortabel mogelijk te maken. De stad zelf bestaat uit twee delen: Deira, de levendige oude stad gelegen ten noorden van de Dubai Creek en Bur Dubai, het nieuwere en meer op toeristen gerichte gedeelte ten zuiden van de Creek.

De toegenomen welvaart heeft ertoe geleid dat veel immigranten uit omringende landen en Zuid-Azië zich in Dubai hebben gevestigd, daarnaast wordt de groep expats ook steeds groter. Al deze verschillende bevolkingsgroepen zorgen ervoor dat er een erg internationale sfeer in de stad heerst.

Klimaat
Gelegen in de Arabische woestijn zal het je niet verbazen dat het er erg heet kan worden. De beste tijd om Dubai te bezoeken is dan ook van november t/m april wanneer de temperaturen overdag tussen de 25°C en de 30°C liggen. In de overige maanden zijn temperaturen tot ver boven de 40°C niet ongebruikelijk.
Gelukkig hebben ze in alle openbare ruimtes airco, zelfs in de bushokjes (zie foto rechts).
Het voordeel van een reis plannen in de zomerperiode is dat de prijzen voor de hotelkamers een stuk lager zijn.

Shopping
Dubai is een waar paradijs voor de shopaholics onder ons, in totaal zijn er 70 malls voor jou om te ontdekken. De grootste twee, de Mall of the Emirates en de Dubai Mall,  behoren tot de grootste malls ter wereld. Je vindt hier winkels van alle bekende merken zoals Guess, Diesel en Banana Republic, maar ook de meer exclusieve merken zijn goed vertegenwoordigd, denk hierbij aan Chanel, Dior en Versace. Verder tref je er filialen van gerenommeerde warenhuizen zoals Galleries Lafayette, Bloomingdales en Saks Fifth Avenue. Mocht je onverhoopt even uitgeshopt zijn, dan kun je in deze malls skiën op de grootste indoor skibaan, schaatsen op een ijshockey baan en een aquarium of een indoor themepark bezoeken.


Meer traditionele winkels zijn te vinden in de grote souqs. Dit zijn deels overdekte markten waar je van alles en nog wat kunt kopen. Naast souqs die gespecialiseerd zijn in goud zijn er ook souqs voor specerijen en textiel. Je vindt deze souqs aan weerszijden van de Creek.

To Do
Burj Khalifa
Behalve met shoppen kun je je ook op andere manieren goed vermaken in Dubai.
Een uitstapje naar Jumeirah Beach mag eigenlijk niet ontbreken. Dit grote strand met palmen, wit zand en het spreekwoordelijke azuurblauwe water ligt naast het befaamde Burj al Arab hotel (’s werelds enige 7 sterren hotel). En als je dan toch hier bent, breng dan gelijk een bezoek aan de Jumeirah moskee, één van de weinige in de VAE die geopend is voor niet-moslims.
Vergeet niet je te vergapen aan de duizelingwekkend hoge Burj Khalifa, met een hoogte van 828m het hoogste bouwwerk ter wereld. Het observatiedek bevindt zich op de 124e verdieping (452m) en is daarmee ’s werelds hoogste open-air observatiedek.  
In Dubai kun je ook erg goed stappen. De bars en clubs bevinden zich voornamelijk in de hotels aangezien deze meestal een drankvergunning hebben.

Praktisch
  • Vliegen naar Dubai is niet duur, een vlucht met overstap heb je al voor rond de €400,-/ €500,-. Voor €200,- meer heb je een rechtstreekse vlucht.
  • Wat betreft je verblijfskosten kun je het zo bont maken als je wilt. Voor een goed betaalbaar 4 sterren hotel ben je afhankelijk van het seizoen vanaf  €50,- per nacht kwijt. Als je jezelf gewoon een keer wilt verwennen dan is een nacht in het Burj al Arab voor zo’n €1000,- te boeken.
  • Ter plaatse kun je je makkelijk per openbaar vervoer verplaatsen. Er is een uitgebreid busnetwerk en sinds kort rijdt er zelfs een onbemande metro die de ene kant van de stad met de andere verbindt. Taxi’s zijn in ruime mate beschikbaar en zijn voor Nederlandse begrippen erg voordelig te noemen.
  • Wil je goed en goedkoop eten? Ga dan naar de foodcourts in één van de malls. Hier kun je terecht voor de bekende fastfood ketens maar ook voor Arabisch, Chinees, Thais en nog veel meer keukens voor een bedrag van ± €7,- per maaltijd. Uiteraard zijn er ook vele top restaurants waar je je maaltijd kunt nuttigen, deze bevinden zich meestal in de duurdere hotels.
  • Denk er aan dat je je in een moslim land bevindt. Er wordt van bezoekers verwacht dat ze de gebruiken en moralen van het geloof respecteren. Ga dus niet al te schaars gekleed de straat op en drink bijvoorbeeld geen alcohol in het openbaar.
 
Voor diegenen die na het lezen van dit alles nog steeds twijfelen wil ik zeggen: twijfel niet maar doe het gewoon! :)

'Hello Anco' is powered by Anco van Hal - Models & Artists http://www.ancovanhal.nl/

1 opmerking: