donderdag 21 juli 2011

Het vergif dat suiker heet

Tekst: Anco van Hal

Koekjes bij de thee, zak drop tussendoor, klontje suiker in de koffie en een ijsje toe.
We snoepen aldoor en vinden het eigenlijk heel normaal. Natuurlijk hebben we wel eens gehoord dat suiker slecht is omdat je er dik van kan worden en je gebit er niet beter van wordt. Maar zolang je het in de perken houdt is er niets aan de hand. Toch?

Eigenlijk zou je het mensen bijna niet kwalijk kunnen nemen omdat we immers bijna allemaal opgevoed zijn met snoep in ons leven. Het is dan ook helaas vaak gelinkt aan leuke en positieve dingen. Al toen we klein waren kreeg je van je ouders bijv. snoep als beloning (je kamer opgeruimd, je bord leeg etc.) en er werd natuurlijk volop gesnoept op feestjes en verjaardagen. We wisten niet beter. Maar nu we wel beter weten is er nog steeds niet veel veranderd. Onze snoepverslaving blijkt hardnekkig. Hoe komt dit toch en waarom kunnen we hier zo moeilijk van afblijven?

Wat is suiker
Om dit uit te leggen moeten we eerst eens kijken wat suiker nu precies is. Suiker is gewoon een verzameling koolhydraten (sacchariden). Het zijn belangrijke brandstoffen voor het lichaam en worden omgezet in glucose. Als we teveel suiker binnenkrijgen door bijv. frisdrank of snoep dan wordt het overtollige omgezet in vet.
Geraffineerde suiker (witte kristal suiker) wordt uit suikerbieten of suikerriet gewonnen en heeft geen natuurlijk stoffen meer (zoals zink, vitamine B, chroom en calcium) die nodig zijn bij de vertering.
Geraffineerde suiker geeft snelle energie omdat de bloedsuikerspiegel opeens erg snel stijgt. Daardoor gaat het lichaam een grote hoeveelheid insuline aanmaken wat dan ook weer net zo snel kan resulteren in een dip en vermoeidheid. Bij de vertering van geraffineerde suiker worden ook nog eens de benodigde vitaminen, mineralen en spoorelementen aan het lichaam onttrokken. Niet echt een lieverdje dus onze vertrouwde witte suiker.

Slechte vervangers
Laat je niet misleiden door al die talloze light producten waarop staat ‘zonder suiker’. Het klinkt allemaal zo mooi; lekker zoet en je wordt er niet dik van. Daar moet toch een addertje onder het gras zitten zou je denken. Precies, dat is ook zo.
Veel light-producten (en zoetjes) worden gezoet met vervangende suikers zoals aspartaam. Aspartaam is een kunstmatige zoetstof en breekt in het lichaam af in methanol. Het lichaam zet de methanol weer om in formaldehyde en dat is een stof die geregistreerd staat als kankerverwekkend. Waarom is het dan niet verboden? In sommige landen is het inderdaad verboden (oa. Fillipijnen, Canada en Venuzuela). In Nederland dus niet. Dit heeft te maken met allerlei commerciele afspraken in de voedingindustrie. In Nederland zit het in zoveel produkten op dit moment dat de lijst waar aspartaam niet in zit veel korter is. Het is zelfs zo erg dat men de consument misleidt op de verpakkingen door aspartaam (oftewel E951) andere namen te geven. Kijk dus goed uit wat je koopt! (zie ook links onderaan blog).

Stevia
Goede vervangers
Houd je toch van die zoete bite en wil je naast fruit ook nog ander zoet proeven dan bestaan er een paar goede vervangers. Stevia is er zo één. Dit plantje komt oorspronkelijk uit Paraguay en is vele malen zoeter dan suiker en tast de bloedsuikerspiegel niet aan. Het bevat geen calorieën. Stevia zorgt er ook voor dat je van acne en een slechte huid afkomt.
Pas op voor Stevia bij de supermarkt! Daar zit maar een klein beetje Stevia in en de rest is (calorierijk) vulmiddel. Koop het bij de natuurwinkel of online bij een specialist. De meest pure stevia is groene stevia.

Xylitol is een andere acceptabele zoetstof. Deze stof komt van nature in kleine hoeveelheden voor in berkenhout, fruit en groenten. Het gaat ook tandbederf tegen en wordt dus vaak toegepast in tandpasta en suikervrije kauwgom. Wel kan overmatig gebruik een laxerende werking veroorzaken.

Verslaving
Hoewel we doorkrijgen dat suiker niet goed voor ons is, is toch 95% van de Nederlandse bevolking verslaafd hieraan. Jaarlijks eten we bijna 40 kilo suiker!
Onze suikerverslaving, of eigenlijk beter gezegd ‘zoetverslaving’, (want suikervervangers tellen hierin ook mee) heeft een groot deel te maken met de hersenen. Deze reageren op de smaak van zoet door dopamine aan te maken. Ja inderdaad de stof die ervoor zorgt dat je je happy voelt. Cocaïne heeft ook dit effect op het verhogen van het dopamine niveau in onze hersenen dus daarom lijkt een zoetverslaving heel erg op een drugsverslaving.

Wat kunnen we eraan doen?
Omdat we nu weten dat zoetverslaving een serieuze verslaving is moeten we er ook met beleid mee omgaan. Net zoals elke andere verslaving is 'cold turkey' nogal zwaar. Daarom is het verstandig eerst af te bouwen. Bij de links onderaan staan tips om een zoetverslaving netjes af te bouwen zonder al te grote afkickverschijnselen. Je zult merken dat je huid stralender wordt, meer energie krijgt, je dips minder worden, je seksleven een boost krijgt, je beter slaapt en je lichaam er fitter en gezonder op wordt.

Kies dus voor jezelf: ban de suiker voorgoed uit je leven en ga de uitdaging aan!

Bronnen en links:


'Hello Anco' is powered by Anco van Hal - Design & Creation http://www.ancovanhal.nl/

4 opmerkingen:

 1. Dat stevia lijkt mij interessant! bedankt voor de tip Anco!

  Owen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog een "handig" boekje over het vergif in onze voeding. "Wat zit er in uw eten? de gids die u alerter maakt op E-nummers.
  Dank je voor deze blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Al een paar jaar gebruik ik geen suiker meer. Bewust door niet te snoepen (ik hou van hartig), geen frisdranken te drinken. In het begin wel zoetjes gebruikt in voornamelijk koffie, maar dat is gelukkig lang geleden.
  Het bevalt me goed, ik mis de smaak niet, hoewel het niet altijd te voorkomen is kan ik er goed mee leven.
  Breureka.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Pas op: koop Stevia NOOIT bij de supermarkt! Daar zit maar een klein beetje Stevia in en de rest is (calorierijk) vulmiddel. Koop het bij de natuurwinkel of online bij een specialist.

  BeantwoordenVerwijderen