donderdag 14 juli 2011

In de spotlights: Alexandra Smith

Tekst: Gastblogger Sandra van der Aa
Fotografie: S. van der Aa/Nancy Schoenmakers/Kirsten Bijlsma/David van Pelt

‘Wanneer ik schrijf, zit ik even lekker in mijn eigen wereld’

Alexandra Smith is een ware duizendpoot. Ze studeerde Nederlandse taal & cultuur en Theaterwetenschap en runt al 3,5 jaar haar eigen tekstbureau. Daarnaast is ze zangeres, model, theatermaker en schrijft ze momenteel haar eerste eigen roman. Als klein meisje zag je haar al met pen en papier in de hand. “Dichten, songteksten schrijven en spelen met taal waren voor mij net zo natuurlijk als bewegen”, valt er op haar website te lezen. Ze is (eind)redacteur van blogmagazine Hello Anco maar artiesten en modellen kennen haar vooral als model coach.

Alexandra Smith
Het is een mooie zonnige dag. Er heerst een gezellige sfeer in de IJ-kantine te Amsterdam. Alexandra en ik zitten op een rode loungebank tussen de zakenmannen en koffiedrinkende mensen. Er staat een bordje met een half croissantje en wat restjes ei op tafel. Ze heeft net een zakelijke bespreking gehad, dus aan lunchen is ze nog niet toegekomen. We bestellen allebei een koffie. “Zo, dus jij wilde graag een interview met mij doen”, zegt ze lachend. Dan steekt ze van wal.

“Ik was al jaren bevriend met Anco en hij wist natuurlijk dat ik model en zangeres was. Toen hij zijn modellenbureau startte, was ik zo’n beetje het eerste model dat hij benaderde. Daar werd het begin gemaakt van een mooie samenwerking. Anco merkte dat wij een goede klik hadden en dat we samen met goede ideeën kwamen. De samenwerking tussen mijn tekstbureau en zijn boekingskantoor ontwikkelde zich dan ook op verrassend natuurlijke wijze.

Lancering Hello Anco
Hello Anco is opgericht omdat Anco en ik altijd op zoek zijn naar manieren om het contact met de modellen en zakenrelaties te versterken. We wilden een persoonlijkere aanpak dan de meeste modellenbureaus die wij kennen. Anco had behoefte aan nog een website waarop hij kon communiceren met modellen en relaties en wilde ze een extra platform bieden waarop ze hun ei kwijt kunnen. Dat idee vond ik fantastisch en dit is het resultaat.

Alexandra vertelt dat ze naast artikelen schrijven de eindredactie verzorgt, maar dat er ook wordt gewerkt met (vaste) gastbloggers. Momenteel schrijft bijv. één van de modellen van het bureau, die tevens jurist is, 1 keer per maand een item over iets actueels in de modewereld. Daarnaast komen beelden van interessante shoots van het bureau ook in het blogmagazine. “Anco draagt zelf ook actief bij aan de inhoud en is verantwoordelijk voor de prachtige vormgeving van het blogmagazine.” Samen bepalen ze welke items er wel of niet geplaatst worden.


Hello Anco is ook heel actief op het gebied van social media.  Alexandra vertelt: “We zien dat er veel respons komt op Facebook en Twitter. De reacties die het magazine krijgt, zijn tot nu toe erg positief. De meeste modellen staan bij meerdere bureaus ingeschreven. Dan is het heel leuk om te horen dat ze positief zijn over onze manier van werken. Ze zien ons echt als een team. We proberen met iedereen persoonlijk af te spreken, maar aangezien we landelijk opereren, is dat lastig. Laatst hebben we daarom een Meet & Greet Party georganiseerd waar diverse mensen op af kwamen.”

Maten versus uitstraling
Alexandra als model
Er zijn heel veel verschillende modellenbureaus, daarom probeert modellenbureau Anco van Hal – Models & Artists zich te onderscheiden. “Wij gaan niet voor de perfecte maten, maar voor de uitstraling. Daarnaast vinden wij de persoon achter het model net zo belangrijk als het plaatje. Dat merk je aan de uitgebreide online profielen inclusief biografie. Als er een opdracht komt voor een bedrijfscommercial voor iemand die op kantoor zit, dan helpt het voor de opdrachtgever als een model in het dagelijkse leven ook op kantoor zit.” Het bureau onderscheidt zich daarnaast door de begeleiding van een interne modelcoach, namelijk Alexandra, die zelf al vijftien jaar als model werkt. Ten slotte kan het bureau een totaalpakket aanbieden. Alexandra is tekstschrijver en Anco van Hal is vormgever. Naast het leveren van een model, kan er ook voor tekst en vormgeving gezorgd worden.

Alexandra als artieste 'Jes'
Ik vraag me af waar Alexandra haar inspiratie voor de items van het magazine vandaan haalt. “Ik haal overal inspiratie vandaan. Bijvoorbeeld van een bepaalde ontmoeting met een interessant persoon. Die is dan misschien geschikt voor de rubriek ‘in the spotlight’. Of ik loop op straat, zie iets en denk: hé daar wil ik meer over weten. Er zijn natuurlijk wel vaste rubrieken in het magazine waar ik rekening mee moet houden. Maar soms haal ik ook inspiratie uit tijdschriften of boeken. Laatst las ik een boek over water, dat resulteerde in een item met betrekking tot water.”Schijnbaar worden in Hello Anco de juiste onderwerpen behandeld, want de aanmeldingen bij het modellenbureau zijn gegroeid en met inmiddels duizenden pageviews zijn Anco en Alexandra erg tevreden. Vervelen doet ze zich nooit: “Ik heb ook nog mijn eigen tekstbureau, blog en mijn roman die over een paar maanden wordt uitgebracht. Natuurlijk hoop ik dat mensen er positief op zullen reageren, maar ik krijg al voldoening van het schrijven op zich. Wanneer ik schrijf, zit ik even lekker in mijn eigen wereld.”

'Hello Anco' is powered by Anco van Hal - Models & Artists http://www.ancovanhal.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten