zondag 21 augustus 2011

Boek release: Amsterdam Slaapt

Tekst: Anco van Hal
Foto's: Anco van Hal / Vincent van Dijk

Hoe zou jij het vinden om een jaar lang geen huis te hebben en elke nacht in een ander hotel te slapen? Fascinerend, vervelend, onrustig of pure luxe? Trendwatcher en reclamejongen Vincent van Dijk deed het. In 2010 sliep hij een jaar lang elke nacht in een ander Amsterdams hotel. Een selectie van zijn verhalen verscheen afgelopen donderdag onder de titel 'Amsterdam Slaapt'. De boekpresentatie werd, hoe kan het ook anders, gehouden in een hotel. Hello Anco was uitgenodigd en doet verslag.Ik vind release party’s leuk. Vooral als ze goed verzorgd zijn en het om een leuk en interessant product gaat. Dit was het geval. Het stond mij al aan dat de boekpresentatie gehouden werd in hotel CitizenM bij Schiphol, waar Van Dijk vanaf begin dit jaar heeft gewoond om zijn boek te schrijven. Ik ben er vaak langsgereden en was altijd benieuwd hoe het er van binnen uitzag.

Gezellig
We werden vriendelijk verwelkomd met een glas wodka ijs die we zelf mochten mixen met verschillende uitgestalde mixdrankjes. Het gehalte aan trendy, hippe jongemannen was hoog.
Ongemerkt, en ongetwijfeld onbedoeld, waren ze qua kleding op elkaar afgestemd. Beetje modieus, beetje netjes en een beetje nonchalant: veel gympen, colberts en spijkerbroeken dus. Ik zag zelfs iemand met bijna dezelfde outfit als ik rondlopen. Nooit echt heel prettig kan ik je zeggen... Voor de vrouwen, en zo te zien ook voor diverse aanwezige mannen, lag er ter gelegenheid van deze boekpresentatie een mannelijk model half ontbloot in bed Amsterdam Slaapt te lezen. Altijd leuk.

Eenzaam
Ik heb Vincent in 2010 regelmatig gevolgd in zijn lange ‘zwerftocht’ langs de Amsterdamse hotels. Af en toe zag ik hem voorbij komen in een krant, tijdschrift of op tv.
Nu was het dus eindelijk zover, de boekpresentatie van Amsterdam Slaapt. 350 hotels in korte verhalen gebundeld. Soms fascinerend, soms spannend en vaak hilarisch. Vincent slaapt o.a. in hotels met bedwantsen, te spannende gayhotels (bijv. homo-hotel ‘Anco’, what’s in a name) en koude kille hotels met vochtige vloerbedekkingen. Tijdens het lezen viel het me op dat er een bepaalde eenzaamheid insluipt bij Vincent. Niet zo gek natuurlijk als je dagelijks van een ranzig bugethotel naar een luxe vijfsterrensuite met butler geslingerd wordt. Iedere mens heeft dus duidelijk de behoefte aan een eigen vaste plek en menselijk contact. Luxe compenseert dit niet.

Prettig
Na het lezen van Amsterdam Slaapt wordt me duidelijk dat ik het Vincent niet wil nadoen. Ik ben dus heel blij dat hij dit voor mij (en ons) heeft gedaan. Zo kan ik heerlijk in m’n eigen bedje, in m’n eigen huisje en onder m’n eigen schone lakens genieten van deze heerlijke waargebeurde verhalenbundel. Van Dijk beoordeelt de hotels niet echt maar beschrijft gewoon zijn ervaring per hotel. En dat komt eerlijk en prettig over. Amsterdam Slaapt is ook te gebruiken als een alternatieve hotelgids. Het boek schept een beeld van Amsterdam als toeristenstad en de diversiteit aan overnachtingsmogelijkheden.

Het waren gezellige uurtjes bij Vincent’s boekrelease. Zoals het hoort laat ik nog even mijn exemplaar van Amsterdam Slaapt, door Vincent signeren.
Glimlachend schrijft hij: 'Tot in hotel Anco, Anco! Sleep well, Vincent'.


Amsterdam Slaapt is vanaf 1 september verkrijgbaar.

'Hello Anco' is powered by Anco van Hal - Models & Artists http://www.ancovanhal.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten