woensdag 11 januari 2012

In the spotlights: Ashley Veraart (styliste)

Tekst: Alexandra Smith
Foto's: A. Veraart / Salvador Pozo


Ashley Veraart (23) is styliste en timmert al anderhalf jaar aan de weg. Hoewel ze al redelijk wat stylingervaring heeft opgedaan, is het erg lastig om haar ultieme doel te bereiken. Ze wil voor bladen als Elle en Vogue werken en dat wil natuurlijk iedereen. Hello Anco interviewde haar over haar werk.

Ashley Veraart
Hoe ben je styliste geworden?
Ik was altijd al bezig met mode en interessante kledingcombinaties. Toch ging ik eerst antropologie studeren. Later maakte ik bewust de keuze om iets met modestyling te gaan doen. Helaas zijn er in Nederland weinig opleidingen hiertoe. Cursussen van dagen/weken zijn er wel, maar ik zocht een opleiding voor langere tijd. Ik wilde mijn feeling voor mode verder ontwikkelen. Mijn keuze viel op Artemis modestyling, maar dat viel achteraf tegen. De opleiding spitst zich toe op productstyling en ik ben meer van de styling voor fotografie. Dat kwam tijdens de studie nauwelijks aan bod. Wel interessant vond ik de trendprognoses; wat leeft er in de maatschappij en hoe vertaal je dat naar concept en kleurbeeld. De vertalingslag naar een kledingstuk op papier was voor mij niet interessant en ervoer ik niet meer als styling.

Wat trekt jou als styliste?
Modefotografie zit op het randje van kunst. Het ligt dicht bij elkaar en dat maakt het ook zo ontzettend interessant. Vrij werk vind ik fantastisch. Tijdens de opleiding begon ik daar al mee. Dat doe ik nu nog zeker één keer in de maand en dat wil ik ook blijven doen. Bij vrij werk denk je na over een concept en betrek je er fotograaf, locatie en model bij. Maar het kan ook zijn dat ik hiervoor benaderd wordt door een fotograaf of model. Wat ik heel graag zou willen is freelance werken voor bladen als Elle en Vogue, maar dat is lastig. Het is een kleine wereld en veel mensen willen het. Tegelijkertijd zijn er maar weinig modebladen en die komen dan ook nog eens 1x per maand uit. Vaak werken die bladen met vaste teams en er wordt weinig gerouleerd.

Wat onderscheidt jou als styliste?
Ik ga altijd op zoek naar de minst voor de hand liggende combinaties; prints of vormen die een vervreemdingseffect oproepen maar toch werken. Verder ben ik heel georganiseerd en kan ik goed gestructureerd werken. Op de set ben ik actief aanwezig. Ik let erop dat het concept wordt bewaakt en dat het wordt doorgevoerd in poses, haar en make-up. Intussen heb ik een mooi portfolio opgebouwd waarmee ik mezelf kan verkopen. Wel ben ik realistisch. Het duurt soms wel vijf jaar voor je bij de bladen binnenkomt. Maar ik blijf volhouden want ik geloof in mijn eigen talent.

Wat is het nadeel aan je werk?
Dat je voor een blad gewerkt moet hebben om geboekt te worden. Online publicaties zijn niet voldoende. Mensen die styliste willen worden, moeten beseffen dat het niet een glamour job is. Het is echt heel hard werken en vooral veel sjouwen met tassen en kleding.

Wat maakt een styliste een goede styliste?
Er zijn veel stylistes die een mooi beeld kunnen neerzetten maar voor een serie moet je dat acht keer kunnen doen en dat kan niet iedereen. Een goede styliste werkt vanuit een concept met een verhaal. De serie vertelt dat verhaal, op elke foto.

'Hello Anco' is powered by Anco van Hal - Models & Artists http://www.ancovanhal.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten