vrijdag 24 februari 2012

E-nummertje d’r bij?

Tekst: Anco van Hal

Het E-nummers drama

Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik stoor me al jaren aan het toenemende aantal E-nummers achterop m’n boodschappen. Voor een beetje inzicht is er overal op internet wel een lijst met E-nummers te vinden, en er zijn zelfs prima apps voor. Maar onhandig en tijdrovend blijft het wel.
Natuurlijk kun je een half uurtje extra toevoegen aan je supermarkt bezoek om alle E-nummers te ontcijferen. Maar heb ik daar wel zin in, en is het überhaupt nodig?

Ken je E-nummers!
 
Zeg eens eerlijk, hoe vaak kijk jij op de achterkant van een verpakking en lees jij de E-nummers? En weet je ook nog eens wat ze betekenen?
Onderzoek wijst uit dat bijna iedereen gemakshalve over de E-nummers heen leest. De verpakkingen schreeuwen immers ‘zonder toegevoegde suikers!’, ‘0% vet!’ en ‘zonder kleur-en smaakstoffen!’. Maar als we achterop de verpakking kijken worden we nog steeds geconfronteerd met allerlei E-nummertjes en moeilijk uitspreekbare namen. We zien door de bomen het bos niet meer. Handig voor de fabrikanten? In ieder geval niet voor ons.

Wat zijn E-nummers
E-nummers staan voor additieven en zijn afkortingen van vaak lange, ingewikkelde namen. Ze zijn afgekort met een E en een nummer zodat fabrikanten het makkelijker op een etiket kunnen vermelden. Deze additieven zijn goedgekeurd voor gebruik binnen de Europese Unie.
E-nummers zijn toevoegingen aan levensmiddelen om de eigenschappen te ‘verbeteren’ of te veranderen. Voorbeelden zijn conserveermiddelen en kleurstoffen.

Is het gezond?
Op voedingscentrum.nl staat dat alleen veilige toevoegingen van de overheid een E-nummer krijgen. Het is een garantie die aangeeft dat de overheid de stoffen gecontroleerd en veilig bevonden heeft. Ook biedt een E-nummer de zekerheid dat je er niet te veel van binnenkrijgt. Aldus voedingscentrum.nl.

Niet alle E-nummers zijn synthestisch. Sommige E-nummers hebben een natuurlijke bron, zoals planten. Een voorbeeld is de gele kleurstof E100 die uit geelwortel wordt gehaald. Kunstmatige E-nummers worden in een laboratorium gemaakt. Deze additieven kunnen ook natuuridentiek zijn. Dat betekent dat de stof kunstmatig is gemaakt maar dezelfde samenstelling heeft als een natuurlijke stof. Appelzuur E296 komt bijvoorbeeld natuurlijk voor, maar wordt ook kunstmatig gemaakt.


Additieven mogen geen gezondheidsrisico opleveren. Ze worden daarom pas goedgekeurd na onderzoeken waaruit blijkt dat ze geen aanwijsbaar risico voor de gezondheid opleveren.

Opmerkelijk
Maar toch. In mijn zoektocht naar de bronnen en feiten van E-nummers stuit ik op een hoop ongenoegen en drama. Ik heb dan ook besloten veel feiten (dus geen geruchten) gewoon te vermelden zodat je na het lezen van dit blog zelf een conclusie kan trekken.

Eet smakelijk.
Wisten jullie bijvoorbeeld dat het mooie roze laagje van de bekende roze koeken gemaakt worden van de geplette lijfjes van (schild)luizen? Op de verpakking staat het als E120 (karmijn) en het zit in zeer veel producten (bijv. aarbeiendrinkyoghurt, M&M’s en winegums). Klik hier voor een interessant overzichtje met nog meer E120 producten.


Nog meer E-feiten:
 • We consumeren per jaar per persoon ongeveer 7 kilo aan additieven!
 • Er worden steeds meer kinderen geboren met sporen van chemische producten in hun bloed
 • Sushi uit de supermarkt is helemaal niet zo gezond als het lijkt. Het zit vol met smaakversterkers en conserveringsmiddelen. Kijk maar eens op de verpakking
 • De meest gevaarlijke e-nummers zijn zondermeer E-621 (smaakversterker MSG) en E-951 (Aspartaam).
Hier een beknopt overzichtje van de E-nummers in verschillende categorieën. Onderaan dit blog staan links naar uitgebreide lijsten:

- E100-199 : Kleurstoffen
- E200-299 : Conserveermiddelen
- E300-399 : Anti-oxidanten
- E400-499 : Emulgatoren
- E500-599 : Diverse additieven
- E600-699 : Smaakversterkers
- E700-799 : Conserveermiddelen
- E900-999 : Anti-schuimmiddelen, glansmiddelen, deegverbeteraars,
zoetstoffen
- E1400-1499 : Gemodificeerde zetmelen

Doe de test en beslis zelf!
Pak eens wat producten uit je kast en kijk naar deze lijst (klik hier) van E-nummers en zie wat er in zit. Vraag je vervolgens af of je dit nog steeds prettig vindt dag in dag uit en jaar in jaar uit in je lichaam te stoppen.

Tips 
Ik vermijd zelf producten met (veel) E-nummers op de achterkant. Dat is voor mij niet transparant genoeg en ik vraag me dan ook gelijk af waarom een product zoveel (chemische) toevoegingen nodig heeft. Weg ermee. Maar sommige E-nummers worden dus ook gewonnen uit natuurlijk producten. Verdiep je daar even in zodat je die makkelijk uit je hoofd weet want zoveel zijn het er (helaas) niet.

Bij het kopen van je boodschappen denk dan aan pure producten (gewoon waar een mens voor gemaakt is!) zoals groente, fruit, noten, vlees en vis. Koop ze het liefst biologisch, maar blijf ook daar altijd uitkijken naar eventuele E-nummers. En eet zo min mogelijk (liefst helemaal niet) snoep, toetjes en kant & klaar pakketten/maaltijden. Je kan gewoon voldoende en lekker gezond eten met pure natuurlijke producten.

Links
Als je nog meer wilt weten wat je zoal dagelijks binnenkrijgt aan E-nummers zijn deze links zeer informatief:
http://www.evmi.nl/e-nummers/
http://tina.infoteur.nl/specials/e-nummers.html
http://www.smaakversterkers.eu/

Succes!

'Hello Anco' is powered by Anco van Hal - Models & Artists http://www.ancovanhal.nl/

5 opmerkingen:

 1. Ik check ALTIJD de verpakking op E-nummers. Al jaren, en het is deprimerend, dat wel. Maar dan weet ik tenminste wat er in mijn lichaam komt. Wat misschien een belangrijke toevoeging is: E621 zit in bijna alle chips (behalve die van de biowinkel) en heet ook wel eens Mononatriumglutamaat of Vetsin. Het is een verslavende stof en voor de smaak onnodig. Chips zonder E621 is net zo lekker en geeft mij een fijner gevoel achteraf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. helemaal mee eens. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Die E-xtra;s hebben we helemaal niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed artikel. Ik heb tijdens mijn radio item het een aantal keer gehad over toevoegingen in voedingsmiddelen. Ik vind het goed dat de mensen er steeds beter in moeten worden geïnformeerd. Ik deel jou visie hier in en zal vandaag jou artikel meenemen als opmerkelijk nieuws vandaag, te beluisteren van 14:00 tot 17:00 in de ether 105.5 op de kabel 107.9 en wereldwijd via www.club-paradisefm.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hartelijk dank Liefebalanz Solution, dit wordt zeer gewaardeerd!
  Mvg,
  Anco van Hal

  BeantwoordenVerwijderen