zondag 15 juli 2012

Superfoods: een (h)eerlijke trend


Tekst: Anco van Hal
(boeker, art-director, lifestyle blogger, presentator)
Eigenaar grafisch ontwerp bureau Anco van Hal - Design & Creation
Eigenaar boekingskantoor/modellenbureau Anco van Hal - Models & Artists
Vaste gastspreker over lifestyle & gezondheid op Amsterdam FM


Voor mensen die er tegenwoordig een beetje op willen letten wat ze qua voeding binnenkrijgen is de term ‘superfood’ niet echt onbekend meer. Toch krijg ik de laatste tijd regelmatig vragen wat superfoods nou precies zijn. Dus op veler verzoek duik ik in de wereld van deze hoogwaardige voedingsstoffen genaamd ‘superfoods’ .


Je bent wat je eet
Klinkt logisch. Wat we naar binnen stoppen heeft ook effect op de buitenkant. Superfoods worden tegenwoordig in 1 adem genoemd met ‘anti-aging’. Het zou het verouderings-proces aanzienlijk vertragen door de hoge concentraties van bijvoorbeeld anti-oxidanten. Of dat werkelijk zo is heeft de wetenschap nog niet bewezen. Wat wel als een feit genoemd mag worden is dat superfoods je gezondheid een enorme boost kunnen geven (en dat heeft dan weer uitwerking op je buitenkant natuurlijk).

Wat wij tegenwoordig ‘superfoods’ noemen zijn dus eigenlijk gewoon de essentiële voedingsmiddelen die de mens nodig heeft om optimaal te functioneren. Maar superfoods bevatten niet slechts 2 of 3 eigenschappen die goed voor de gezondheid zijn, maar 12 of meer! Het bijzondere aan superfoods is dat het complete bronnen zijn van enorme concentraties van mineralen, vitaminen, aminozuren en anti-oxidanten.

Rechtstreeks uit de natuur
Waar halen we deze essentiële voedingsmiddelen vandaan? Moeten we nu allemaal naar de biologische supermarkt en natuurwinkels? Ja en nee. Natuurlijk (whats in a name) vind je daar alles, maar door de populariteit van superfoods heeft onze plaatselijke buurtsuper ook een vak met hoogwaardige voedingsmiddelen. En als je weet wat er valt onder superfoods kun je het zelfs vrij makkelijk tussen je normale boodschappen vinden. 

Zal wel een stuk duurder zijn dan?
Valt mee. De hoogwaardig geconcentreerde superfoods in poeder, pillen of andere vorm zijn in aanschaf duurder. Maar je doet er wel een langer mee want je hoeft maar weinig te gebruiken door de hoge concentratie. 

En dit zijn ze!
Voeg superfoods toe aan je dagelijkse boodschappen en voel jezelf fitter, gezonder en blijer worden met de week. Enkele voorbeelden van makkelijk dagelijks aan te schaffen superfoods en hun eigenschappen:
  • Tomaten (o.a. een natuurlijke sunblocker door de sterke antioxidant Lycopeen)
  • Blauwe bessen (houdt o.a. de geest gezond en verbetert de concentratie)
  • Amandelen (boordevol goede eiwitten, vetten en vezels, mits ongebrand en ongezouten)
  • Brocolli (de ultieme supergroente, versterkt o.a. het immuunsysteem)
  • Groene thee (tegen hoofdpijn, depressie en gaat ontstekingen tegen)
 
En verrijk je leven eens met deze bijzondere en krachtige superfoods: 
  • Rauwe cacao (goed voor het hart, maakt blij en positief)
  • Spiriluna (is een alg, natuurlijk antibioticum en ontgift)
  • Açai en Goji bessen (worden o.a. gebruikt om gezond af te vallen, super antioxidant)
  • Kokos olie/ Virgin cocos (bron van goede vetten en de gezondste olie om in te bakken en braden!)
  • Maca (zie ervaring hieronder)
Zelf consumeer ik dagelijks superfoods. Maar soms ‘trakteer’ ik mezelf ook op wat extraatjes. Zoals de laatstgenoemde ‘Maca’ (tip!). Een superkrachtig natuurlijk poeder wat je met beleid moet gebruiken. Maca (ook wel de Peruaanse ginseng genoemd) maakt je energieker, alerter, fitter en kan je libido aanzienlijk verhogen. Begin met een theelepeltje per dag in je smoothie en bouw het op tot 1 eetlepel per dag. Doe dit dan 3 weken en 1 week niet want het is nogal krachtig. 

Amsterdam FM interview
Op 16 juli jongstleden praatte ik met Bert van Galen van Amsterdam FM over superfoods. Luister hieronder naar het telefonische live-interview:


Super links 
Wil je nog meer weten over superfoods en waar je ze makkelijk kan aanschaffen, bezoek dan eens de volgende links en doe er je voordeel mee. Succes!

Superfood store 
Wat zijn precies antioxidanten? (filmpje, Engels)

'Hello Anco' is powered by Anco van Hal - Models & Artists http://www.ancovanhal.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten