donderdag 30 augustus 2012

Hot or not: de legging

Tekst: Nicoline van Dijk-Schoeman
(kleur- en stijlconsulente)
Eigenaar Estilo - advies in stijlUit onderzoek blijkt dat mannen een witte 3/4 legging verre van opwindend vinden. Ze zien liever mooie benen. Waar moet je op letten bij het dragen van leggings of kunnen ze echt niet meer? In deze blog vertel ik je er meer over.

Geschiedenis van de legging
Eerst wat informatie over het ontstaan en gebruik van de legging. Vooral in de jaren '80 en '90 werden leggings veel op straat gedragen en zelfs in grotere oplagen verkocht dan spijkerbroeken. Geleidelijk aan verdween de legging uit het straatbeeld en kwam men ze vrijwel alleen in combinatie met sport tegen. Sinds 2004 komt de legging echter weer sterk opzetten. Behalve in de sport keert het kledingstuk weer veelvuldig terug op straat. Vaak worden ze door vrouwen in het uitgaansleven onder een rokje of een lange trui gedragen.

Trend
Dit najaar zie je de legging terug in diverse kleuren zoals roestbruin, goud en zwart maar ook met diverse prints zoals tijger- en slangenprints. Veel vrouwen willen een legging dragen omdat het trendy is maar ook omdat het comfortabel zit. De legging is voor veel vrouwen onderdeel van hun basisgarderobe geworden. De Nederlandse vrouw heeft echter de neiging om comfort te verkiezen boven stijlvol. Dat is jammer want je eerste indruk wordt nog altijd voor het grootste deel bepaald door je uiterlijke verschijning. Kies daarom alleen voor een legging wanneer deze iets toevoegt aan je look en wanneer je casual gekleed wilt gaan. Op kantoor of naar een feestelijke bijeenkomst adviseer ik je alternatieven zoals een nette pantalon en onder een jurk of rok een dunne panty.

Kleur
Dit najaar zie je veel donker gekleurde leggings; combineer ze zo dat de kleur van de legging past bij de bovenkleding. Laat bijv. de kleur van een jurk met print terugkomen in de kleur van de legging. Kies voor de meest donkere kleur wanneer de legging niet op mag vallen en je stevige benen hebt. Leggings met print of glanzende materialen zorgen ervoor dat het accent op je benen ligt; dames met mooie en/of lange benen kunnen hier prima mee voor de dag komen. Dit najaar zijn dierenprints helemaal hot, ook voor de legging. Maar pas op: je look mag niet ordinair worden.

Pasvorm
Draag je legging vooral niet als alternatief van een broek; het is geen serieuze vervanger van een skinny jeans! Het kruis van de legging mag dus niet te zien zijn. Kies ook voor materialen die niet te strak om je benen zitten en geen rimpels veroorzaken; in beide gevallen lijken je benen dikker. Kies eerder voor een maat te groot dan te klein; een te krappe legging gaat in het kruis hangen en je hebt de neiging om de band steeds op te moeten trekken. Dit gaat irriteren en zit niet comfortabel. Dit najaar is ook de leren legging helemaal trendy. Kies voor soepel leer wat lekker zit en waar je je goed in kunt bewegen.


Lengte
’s Zomers zie je veel vrouwen met (witte) leggings die eindigen op de  kuiten. Het is veel mooier om de legging boven of onder het breedste punt van de kuiten te laten vallen. Zo lijken je benen slanker. Een jurk tot net boven de knie verdient naar mijn mening blote benen of een panty. ’s Winters is de lengte van de legging wat minder belangrijk maar let er op dat er geen blote benen te zien zijn wanneer je lange laarzen of enkellaarsjes draagt. Dat is niet stijlvol. Je benen lijken langer door de laars in dezelfde kleur te kiezen als de legging.

Combineren
Draag je legging dit najaar met een jurk of gebreide lange trui die eindigt op het dijbeen. Zo laat je je benen goed zien en creëer je een silhouet wat boven en onder smal toeloopt. Een stijlvolle look waar graag naar gekeken zal worden!

'Hello Anco' is powered by Anco van Hal - Models & Artists http://www.ancovanhal.nl

1 opmerking:

  1. Als je het voor de mannen doet: Ik denk dat mannen een dunne panty ook wel mooier vinden dan een 3/4 legging. Ik zie als het echt koud wordt ook vaak een legging met een dunne panty eronder. Ik weet niet hoe dat wordt gedaan, met pantykousjes of echt een panty eronder. Wat vind je daarvan?

    BeantwoordenVerwijderen