vrijdag 14 december 2012

De 10 beste tips om snel van je verkoudheid af te komen!

Door: Anco van Hal

De winter komt er weer aan en dat merken we niet alleen aan de dalende temperatuur maar ook aan het aantal mensen om ons heen die weer verkouden en/of grieperig zijn.
Welke middelen helpen nou echt om je verkoudheid zo kort mogelijk en dragelijk te maken? Hello Anco dook er speciaal voor jullie in. Deze tips werken echt dus doe er je voordeel mee!

Wat is een verkoudheid?
Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Verkoudheid wordt veroorzaakt door besmetting met een verkoudheidsvirus. Volwassenen worden 2-5 keer per jaar verkouden, kinderen wel 6-10 keer per jaar.

Hoe kom je eraan?
Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door anderen weer worden ingeademd. Dit gebeurt vooral als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes (bijvoorbeeld in de bus, tram of trein, op kantoor, op school of in een kinderdagverblijf). Het virus kan ook via de handen worden overgedragen. Iemand die verkouden is, zit bijvoorbeeld aan zijn neus of doet zijn hand voor de mond om te niezen of te hoesten. Vervolgens geeft hij een ander de hand of raakt iets aan dat daarna door anderen wordt aangeraakt. De incubatietijd (periode tussen de infectie en dat iemand ziek wordt) is 2-3 dagen.

Hoe kom je er vanaf?
Iedereen weet als je eenmaal verkouden bent geworden je dit gewoon moet uitzieken. Maar er zijn wel manieren om de verkoudheidsperiode korter en dragelijker te maken. Hier volgen enkele prima op te volgen tips die ook nog eens wetenschappelijk bewezen zijn.

Tip 1: Plaats een gesneden ui naast je bed
Het ruikt niet lekker maar het zorgt er wel voor dat je neus open blijft.

Tip 2: Stoom vlak voor het slapen gaan
Je zult je waarschijnlijk na het stomen ook een stuk frisser voelen.

Tip 3: Gebruik een neusspray met zoutoplossing
Er bestaan verschillende sprays om het slijm in de neus los te krijgen. Echter bevatten deze vaak het middel xylomethazine, dit kan schadelijk zijn als men het te vaak gebruikt.

Tip 4: Neem voldoende Vitamine C
Vitamine C heeft een krachtige ontgiftende werking. Vitamine C zit in veel verschillende groente en fruitsoorten zoals paprika, aarbeien, citroen, koolraap en bloemkool.
Een ander effectief middel met vitamine C is hotcoldrex of citrosan. Het heeft vaak een goede werking. Het bestaat uit 500mg paracetemol en 30mg vitamine C. Het helpt dus ook tegen de hoofdpijn tijdens verkoudheid.

Tip 5: Trakteer jezelf op kippensoep 
Ook alleen bouillon kan helpen tegen de verkoudheid. Ten eerste helpt de stoom weer om het slijm los te krijgen. Ten tweede schijnt er in bouillon een ontstekingsremmende eigenschap te zitten dit ervoor zorgt dat de witte bloedcellen die voor het vermeerderen van slijm gestopt worden.

Tip 6: Drink veel water! 
Op die manier hydrateer je je lichaam namelijk, waardoor overtollig slijm en afvalstoffen snel en gemakkelijk kan worden afgevoerd.

Tip 7: Neurie je neus schoon
Ja ik weet het, de vreemdste tussen al deze logische tips. Maar wetenschappers hebben aangetoond dat neuriën de ventilatie en circulatie in je neusholtes kan verbeteren. Experimenteer er maar mee. Als je met gesloten mond neurie- en zoemgeluiden maakt, kun je frequenties produceren waarbij je duidelijk trillingen voelt in je neusholtes.

Tip 8: Veel rust nemen 
Voldoende slaap (minstens 8 uur) versnelt je herstel. Ben je (nog) niet verkouden, weet dan dat met minder dan 7 uur slaap je kans op verkoudheid verdrievoudigt.

Tip 9: Neem een warme douche 

Een warme douche heeft niet alleen een ontspannende werking op je verkouden lijf, de warme waterdamp is goed voor je luchtwegen.

Tip 10: Even de ramen open
De laatste tip tegen verkoudheid is om in de ruimtes waar het meest geleefd wordt, een raam open te zetten. Koude frisse lucht in het huis is gezonder dan lucht uit gesloten ruimtes. Verse lucht verlaagt de kans op verkoudheid, zelfs in de winter!

Heb je nog meer handige tips? Hello Anco hoort graag van jullie!
Reageer via onze social media profielen (zie links onderaan homepage www.ancovanhal.nl) of laat een reactie achter op deze blogger pagina.
Succes!

Bronnen: o.a. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl en http://www.kno.nl/
'Hello Anco' is powered by Anco van Hal - Models & Artists http://www.ancovanhal.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten