zondag 9 december 2012

Leestip: Ik hield van jou: een intiem dagboek


Hello Anco stuitte op Ik hield van jou: een intiem dagboek. Een opvallend boekje dat wat ons betreft aandacht verdient. Barenburg leert ons namelijk dat geld hebben praktisch is, maar geen garantie is voor geluk. 

Jos Barenbrug is een zeer succesvolle, rijke ondernemer. Als zijn grote liefde Desiree volkomen onverwacht uit zijn leven vertrekt, staat deze slechts nog in het teken van “waarom”.

Herkenbaar, vinden wij. Niets is dramatischer dan gescheiden worden van je grote liefde. Niet begrijpen waarom, maakt het zelfs nog erger. Of is kapot maken wat ons lief is onderdeel van ons DNA? Oscar Wilde (1854-1900) schreef het al "And all men kill the thing they love." In de 21e eeuw is dat nog steeds actueel. Barenbrug moest heel wat overwinnen om dit boek te schrijven. "Desiree was alles voor mij. Blijkbaar was ik nooit alles voor haar. Zeven jaar waren we bij elkaar en woonden we een aantal jaar samen. Hierna werd ze verliefd op een andere man bij wie ze direct introk."

Jos bleef verbijsterd achter. Hij dacht altijd dat de relatie ‘wel’ goed zat. In zijn boek probeert de ondernemer via tal van emotionele en boeiende fragmenten de relatie te analyseren. Voortdurend laat hij weten vertwijfeld te zijn en zichzelf in de steek gelaten te voelen.

Liefdevol schrijft hij over Desiree, en hoe hij haar dochters een goede opvoeding gunde. De geschenken die hij zijn bijna twintig jaar jongere vrouw gunt, worden slechts met ondankbaarheid ontvangen. Zelfs de sprookjesachtige manier waarop hij haar ten huwelijk vraagt kan geen warmte losmaken. De prinses is dan al vertrokken. Niet naar de noorderzon, maar naar een ander.

Bij het lezen van het boek herkent de lezer de wijze levenslessen die je pas in eenzaamheid opdoet. Dingen zijn niet altijd zoals ze lijken. Wat zegt het over onszelf als liefde niet langer wederzijds blijkt? Stappen mannen echt te makkelijk over problemen heen en negeren ze echt de signalen van hun partner? De vraag ‘waarom’ wordt het begin van een speurtocht die de lezer mee blijft zuigen.

Ik hield van jou: een intiem dagboek /
Jos Barenbrug.

Uitgeverij Aspekt, 2012.

294 pagina’s. 
EURO 14,95.

'Hello Anco' is powered by Anco van Hal - Models & Artists http://www.ancovanhal.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten