zondag 23 juni 2013

Reizen naar Azië voor een goed doel


Tekst & foto's: Alexandra Smith 
(schrijver, schrijfcoach, model & politiek theaterwetenschapper)
Eigenaar fabelaars.nl en alexandrasmith.nl
Schreef roman 'Schemervlucht'

Alexandra Smith reisde met Microkrediet voor Moeders af naar Indonesië en zag met eigen ogen wat microkrediet kan betekenen als het op de juiste manier wordt ingezet.

Via via hoorde ik over Microkrediet voor Moeders en LAB voor Leiders. Organisaties die vrouwen in Azië helpen een onderneming te starten op basis van microkrediet. Ze organiseren twee persoonlijke leiderschapsreizen per jaar. Voor elke reisdeelnemer helpt Microkrediet voor Moeders 10 lokale vrouwen aan een kleine onderneming op basis van microkrediet. LAB voor Leiders traint elke reisdeelnemer op zijn beurt op persoonlijk leiderschap. Dat je 10 dagen getraind wordt op persoonlijk leiderschap en er dankzij jou ook nog eens 10 arme vrouwen een betere toekomst krijgen is al fantastisch. Maar de kans krijgen deze vrouwen ook nog te ontmoeten en zien waar het geld aan besteed wordt? Het verhaal was zo mooi en inspirerend, hier wilde ik aan deelnemen!

Yogyakarta, Java
Spannend
Het was wel spannend. Ik in een groep met alleen vrouwen, gaat dat wel goed? Denkend aan hoe deze reis me volledig uit mijn comfortzone zou trekken, moest ik glimlachen. Ik besloot mezelf uit te dagen en ervoor te gaan. Dus vloog ik samen met tien andere vrouwen naar Yogyakarta, Java om in Indonesische sferen getraind te worden op persoonlijk leiderschap en tegelijkertijd in contact te komen met de arme lokale vrouwen van het microkredietproject.

De ultieme verbinding
Op de eerste locatie leerde de groep elkaar goed kennen tijdens opdrachten die onze kwetsbare kant, goede kwaliteiten (en aandachtspunten) lieten zien. Vrouwen die ogenschijnlijk uiteenlopende types waren, vonden elkaar in een ultieme verbinding.  Kwetsbaarheid is echt de formule om diep contact met mensen te maken.

We gingen nadenken over wie we zijn, wat we willen en wat onze levensmissie is. Confronterend maar ook heel mooi! En natuurlijk ook momenten van lekker vrouwen bij elkaar, die ik, besefte ik, veel te weinig heb gehad in mijn leven.

Betrouwbare partners
Op de tweede locatie spraken we met de financiële partner van Microkrediet voor Moeders: Komida. Dat is een coöperatie waar de microkrediet ontvangende vrouwen lid van worden. Zij krijgen dan microkrediet en delen vervolgens jaarlijks mee in de winst. Ze bouwen bij Komida ook een spaarsaldo op en volgen gratis workshops. De leningen worden meestal binnen een jaar al afgelost en zo nodig herhaald. Het was verfrissend dit, eindelijk weer een positief verhaal over microkredieten! Komido is duidelijk een professionele en zeer betrokken partner die het welzijn van vrouwen goed voor ogen houdt.

Emping
Culture clash
Na het bezoek aan Komida werden we naar de dorsgemeenschap gebracht waar de vrouwen woonden die microkrediet krijgen. Een behoorlijke culture clash! We sliepen twee nachten bij deze arme gezinnen. Op hun manier verwenden ze ons en dat was hartverwarmend. Het gebrek aan warm water, een normaal wc of een comfortabel bed was iets wat totaal onbelangrijk werd. Als je 100% uit je comfort zone bent, gaat de innerlijke oordeelmachine vanzelf uitstaan. Heerlijk! Omdat er nauwelijks Engels werd gesproken werd glimlachen de nieuwe manier van communiceren. We hielpen ook mee in de kleine ondernemingen. Ik verprutste het werk aan de batik doeken door wax te morsen buiten de motieven om.  Tja je kunt niet overal goed in zijn. Maar wat was het heerlijk om het te ervaren. En wie had gedacht dat ik ooit zou leren hoe je Emping maakt? Ook hier ben ik niet goed in trouwens. Opvallend was dat deze mensen heel berustend waren in wat hun plek was en hoe ze hun leven leiden. Vredig bijna. Hoe anders met mijn leven, waarin ik me bijna dagelijks afvraag waar ik naartoe wil op gebied van werk en dergelijke.
Empowerment
Ik vroeg de vrouwen wat de belangrijkste winst in hun leven was. Dankzij microkrediet konden ze eerder hun kinderen naar school sturen maar nog belangrijker vonden ze het sociale aspect: wekelijks samenkomen en alles kunnen vragen en bespreken wat ze op werkgebied en privé bezighoudt. Dit hadden ze nooit eerder meegemaakt!

Is deze reis ook iets voor jou?
Microkrediet voor moeders wil de middenklasse in arme gebieden vergroten en zich uiteindelijk terugtrekken. In sommige gebieden lukt dit al en ziet de organisatie dat hun systeem lokaal wordt gekopieerd en doorgegeven. De stichting is actief in 8 landen in Azië en hielp de afgelopen acht jaar ruim 20.000 vrouwen aan microkredieten. In oktober organiseren Microkrediet voor Moeders en LAB voor Leiders een nieuwe Female Leadership Journey naar Sri Lanka. Deelnemers zijn veelal hoogopgeleide vrouwen met goede functies in het bedrijfsleven of (zelfstandig) ondernemers. Op 25 juni organiseert de stichting een (gratis) inspiratiebijeenkomst over deze reis, waarvoor nog enkele plaatsen beschikbaar zijn. Je kunt je nog opgeven! Er worden twee reizen per jaar georganiseerd.

'Hello Anco' is powered by Anco van Hal - Models & Artists: http://www.ancovanhal.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten