woensdag 7 augustus 2013

Boek review: Fotoshoots organiseren en stijlen


Reviewed by: Alexandra Smith

Hello Anco mocht het boek "Fotoshoots organiseren en stijlen" reviewen. Handig als je fotograaf bent of vanuit een andere functie betrokken bent bij het organiseren van shoots. Dit boek is qua hoofdstukindeling precies opgebouwd zoals een shoot is opgebouwd. Fijn, dat leest praktisch! Hieronder een paar tips en highlights uit het boek.

Organisatie en planning
Omgaan met een besluiteloze klant, hoe doe je dat? Toon in ieder geval interesse in wat ze zeggen. Neem tijdens een (vervolg)gesprek een opnamelijst met ideetjes mee voor de shoot. Maak vooraf een briefing die volledig is en beschouw hem als heilig. Wat moet je weten over reclamebureaus? In ieder geval dat je altijd onderzoek moet doen naar het bureau dat je heeft ingehuurd. Werk je met een modellenbureau? Vraag dan voor de zekerheid naar de beschikbaarheid van meerdere modellen bij meerdere bureaus. Dubbelcheck de kosten, want bureaus vragen provisie! Zijn locaties zoeken voor jou als fotograaf de minst leuke taak? Zorg dat je er plezier in krijgt en dat je vooral realistisch plant. Qua thema kies je het beste iets wat bij het onderwerp en/of de klant past. Belangrijk: creëer met jouw stijl het juiste gevoel.

De fotoshoot
Of het nu om food fotografie gaat, mensen, producten of iets anders: bij elke shoot is belichting de gouden sleutel tot succes. Die wordt bepaald door een combinatie van diafragma en sluitertijd (en ISO). Het boek behandelt handig per onderwerp waar je aan moet denken als het gaat om styling (wat bij food fotografie enscenering heet). Een ander sleutelwoord bij een shoot is variatie. Nog een tip bij interieurfotografie: ontwijk ramen zoveel mogelijk, vooral bij lange sluitertijden!

Het boek Fotoshoots organiseren en stylen
Apparatuur en nabewerking
Voordat je investeert in camera-apparatuur: kies eerst de fabrikant. De grote merken zijn Canon en Nikon en die proberen elkaar regelmatig te overtreffen. Maar zij zijn niet de enige fabrikanten. Doe dus zorgvuldig onderzoek en ga dan pas los.

Wat vonden wij van het boek? 
Vooral handig voor beginnende fotografen of studenten en ook voor mensen die shoots organiseren. Door de toevoeging van interviews van professionals en de tips die op elke pagina staan, is het ook voor professionele fotografen een aardig boek om in de collectie te hebben. Gewoon om weer even je kennis te bevestigen. De algehele uitstraling is vooral praktisch en toegankelijk.
Koop het daarom niet als je een prachtig bladerboek zoekt, maar koop het voor de inhoud.

Peter Travers en Brett Harkness. Fotoshoots organiseren en stylen. Pearson Benelux.

'Hello Anco' is powered by Anco van Hal - Models & Artists: http://www.ancovanhal.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten