donderdag 15 augustus 2013

Leeftijdslimiet voor energiedrank?


Bron: artikel Elke Boes 
Tekst: Alexandra Smith

Drankjes als Red Bull hebben een oppeppende werking en zijn populair onder de jeugd. Maar moeten we ze niet beschermen tegen drankjes die bomvol suiker en cafeïne zitten? 

Leeftijdslimiet voor energiedrank?
Elke Boes onderzocht de populariteit van energiedrankjes onder jongeren en schreef er een artikel over. Wat blijkt? (Vooral) jongeren vinden het lekker en drinken het thuis, in de kroeg of op school. Ze drinken het als frisdrank. Soms dagelijks en soms zelfs meerdere keren op een dag! Een voorbeeld: in 2011 werd dit onderzocht voor scholieren van de basisschool: ruim een kwart van hen had de maand ervoor energiedrankjes gedronken. Op 13-jarige leeftijd was dit zelfs 60 procent (Trimbos, 2012).

Populair maar ongezond voor kids
Waarom zijn energiedrankjes populair? Met quotes als “Red Bull geeft je vleugels” worden ze als prestatieverhogend neergezet. En het is lekker, misschien zelfs stoer om ze te drinken. Volgens hoogleraar voeding & gezondheid Jaap Seidell zit er echter te veel cafeïne in voor kinderen. Kinderen mogen maar 2,5 mg cafeïne per kilo lichaamsgewicht per dag binnen krijgen, en in een energiedrankje van 500 ml zit zo’n 160 mg cafeïne. Dit komt overeen met twee koppen koffie.  Dan hebben we het nog niet eens over de suiker, waarvan bekend is dat een teveel hiervan slecht voor je is.

De feiten
Je krijgt er even een wakker gevoel van, maar daarna keert je vermoeidheid dubbel zo hard terug (Martens, 2012). In bijna alle energiedranken zit veel cafeïne en suiker. Van de toegevoegde plantenextracten is niet altijd de (na)werking bekend. In een energiedrankje zit 4-5 keer zo veel cafeïne dan een normale frisdrank!  Volgens een rapport in het medische tijdschrift Pediatrics kan een teveel aan cafeïne hartproblemen, beroertes, epileptische aanvallen, misselijkheid, diarree en zelfs de dood veroorzaken (Smits, 2011).


Wat vinden wij?
Ook voor volwassenen niet de beste keuze als je een gezonde levensstijl nastreeft. Er zit immers suiker en cafeïne in. Hieraan verslaafd raken raden we af. Als je er toch niet vanaf kunt blijven geldt: geniet met mate.Verder lezen:
Smits, M.(2011): Energiedrankjes zijn levensgevaarlijk voor jongeren.
Trimbos, (2012): 16-jarigen blijven stevig doordrinken.
Martens,W. (2012): Jongeren overschatten effect energiedrank.

Met dank aan Elke Boes die een mooi artikel hierover schreef, wat als basis diende voor dit blog.

'Hello Anco' is powered by Anco van Hal - Models & Artists: http://www.ancovanhal.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten