maandag 18 november 2013

Het geheim van 100 jaar en gezond?

Door: Marko Eimers

Het antwoord zit mogelijk in Kefir. Van oudsher wordt de opmerkelijke gezondheid van de bevolking in de Kaukasus en Tibet gedeeltelijk toegeschreven aan het drinken van Kefir. Op deze manier is het ook bekend geworden als “De drank der 100 jarigen”. Genoeg reden voor Hello Anco om deze gezondheidsdrank te onderzoeken.

Het 'yoghurtplantje' Kefir
Wat is Kefir?
Melkgebaseerde Kefir is een frisse en lichtzure zuiveldrank, welke ontstaat door fermentatie van melk. Kefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd omdat de smaak lijkt op die van yoghurt en karnemelk. De goede melkzuurbacteriën en gisten die voor de fermentatie zorgen, hebben een bevorderende, probiotische werking op de darmflora. Daarmee ondersteunt Kefir de gehele gezondheid.

Hoe Kefir te bereiden?
Bij bereiding met gedroogde Kefirpoeder wordt 1 zakje aan een liter ongekoelde houdbare melk toegevoegd. Na 24 uur op kamertemperatuur is de zuiveldrank klaar voor consumptie. Een scheutje van deze zuivere Kefir kan aan nieuwe melk worden toegevoegd, voor een nieuwe drank de volgende dag. De rest kan vervolgens worden opgedronken. Naast Kefirpoeder zijn er ook Kefirkorrels. Deze gummiachtige korrels moeten na fermentatie uit de drank worden gezeefd en afgespoeld voor nieuw gebruik. Gefermenteerde Kefir is ongeveer 3 dagen houdbaar is de koelkast. Denk er wel om dat bij het maken van Kefir hygiënisch moet worden gewerkt.

Onze eigen ervaring
Van het bedrijf Kefir.nl hebben we gedroogde Kefir ontvangen om het zelf te proberen. De bereiding is eenvoudig al is het wel even wennen om de melk buiten de koelkast te bewaren. Maar na 24 uur wordt onze nieuwsgierigheid beloond met een heerlijke lichtzure zuiveldrank. Door enkele eetlepels Kefir aan nieuwe melk toe te voegen lukt het prima om wekenlang van de drank te genieten.
Of we hier 100 jaar mee worden moet nog blijken, maar het smaakt ons in ieder geval goed!

'Hello Anco' is powered by Anco van Hal - Models & Artists: http://www.ancovanhal.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten