vrijdag 11 juli 2014

Partytime? Do’s en dont’s voor de bruiloftsgast (m/v)

Tekst: Nicoline van Dijk-Schoeman
(imageconsultant, eigenaar Estilo - advies in stijl)

Onlangs kreeg ik een verontrustend telefoontje van een vriendin. Ze had een uitnodiging voor een bruiloftsfeest van een oud-collega. Er stond als dresscode “feestelijk”op de kaart vermeld. Ze was erg onzeker want wat trek je aan als je geen idee hebt wat de andere gasten zullen dragen? En wat moet je als er geen dresscode wordt vermeld? Tijd om eens wat kledingtips voor bruiloften en feesten door te nemen zodat je niet uit de toon valt en je zekerder voelt in je feestkleding.

Etiquette begint met de kleding
Het gebeurt iedereen weleens dat je naar een feestje moet en je onzeker voor de kast staat. Wat moet ik nu weer aan? Ik heb niets om aan te trekken vanavond! Natuurlijk weet je dat je niet in je alledaagse outfit kunt verschijnen maar je wilt ook niet ‘overdressed’ zijn. Normaal gesproken kun je ervan uitgaan dat, als er geen dresscode vermeld is, je iets kunt aantrekken wat netjes is en waar je je goed in voelt. Toch is het met een bruiloftsfeest wel raadzaam om extra je best te doen; uit respect voor het bruidspaar en het is uiteindelijk feest. Je trekt dus niet een jeans aan met een shirt! Zo’n outfit is té casual en geeft de gastheer of gastvrouw het gevoel dat je weinig moeite hebt gedaan voor hun feest. Ook witte kleding kan niet; dat draagt alleen de bruid. Maar wat dan wel?

Men only
Mannen adviseer ik om bij een bruiloft een pak of combinatie te dragen. Kies wat bij je persoonlijkheid en stijl past en waar je je lekker in voelt. Sommige mannen voelen zich helemaal op hun gemak in een pak. Geef je outfit bijvoorbeeld een feestelijk tintje door een glanzend overhemd en/of das erbij te dragen. Draag je liever een minder klassieke outfit? Kies dan voor een stijlvolle combinatie. Bij een combinatie draag je geen das maar kun je wel een mooi overhemd kiezen met  bijzondere details zoals opvallende stiksels en knoopjes. Let erop dat je altijd een riem draagt in de kleur van de schoenen.  Zorg voor een verzorgd kapsel en een geschoren baard.Ladies 
Dames hebben bij een bruiloft de keuze tussen een jurk, rok of nette pantalon. Mijn voorkeur gaat bij een feestje uit naar een jurk of rok maar er zijn natuurlijk vrouwen die zich echt veel beter voelen in een broek. Combineer dan de pantalon met een feestelijke, glanzende top of blouse.  Met details zoals pailletten kun je je outfit extra feestelijk maken. Jasjes maken je look af en zorgen voor een elegante stijl.
Draag je liever een jurk of rok? Dan raad ik je aan om te kiezen voor een perfecte pasvorm in mooie materialen.  Dat betekent een niet te korte rok of jurk en geen materialen die te casual ogen zoals dunne katoen. Maak je look af met een bijpassend vestje of jasje. Mouwloze jurkjes zijn ook prima te combineren met een mooie shawl of stola; stijlvol voor overdag. ’s Avonds kan het zonder.  Mijn advies is om altijd een panty te dragen; bij zomerse temperaturen draag je een hele dunne variant. Dat zit erg prettig in je pump en je krijgt niet snel blaren. Let erop dat de kleur van de panty bij je benen past; niet te donker en niet te licht. Maak je look af met  bijpassende sieraden en een mooie, kleine tas. Een verzorgde make-up zorgt voor de finishing touch.

Bij twijfel…
Is het je niet helemaal duidelijk wat er qua dresscode van je verwacht wordt, vraag het dan even aan de gastheer of gastvrouw. Zij zullen het alleen maar zeer  op prijs stellen dat jij de moeite neemt om hiernaar te vragen. Daar zijn dresscodes nl. voor bedoeld; duidelijkheid scheppen voor de gasten. Daarmee voorkom je dat iemand 'underdressed' of 'overdressed' op het feest verschijnt.

Missie geslaagd
Mijn vriendin is uiteindelijk met mij als personal shopper op pad gegaan. Samen hebben we een paar uur gewinkeld en gekozen voor een jurkje met pastelkleurige bloemen, een zachtblauw jasje en een paar hoge nudekleurige hakken. Ze zag er prachtig en feestelijk uit! En ze heeft veel complimenten gekregen.

Een fijn feest toegewenst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten