zondag 3 augustus 2014

Portugal: als God in Frankrijk

Tekst & foto's: Alexandra Smith

Vakantie vieren als God in Frankrijk is goedkoop in Portugal. Hello Anco proefde het goede leven en maakte een roadtrip van Porto naar de Algarve. De belangrijkste conclusies zijn dat je er lekker goedkoop kunt eten, in fantastische villa’s kunt verblijven en dat de stranden fenomenaal zijn. Het eten is goed maar heftig en dus wennen. De wijnen hebben een onderscheidende smaak en het nationale tussendoortje de Pastel de Nata is overheerlijk! Hieronder de to-do’s.

Porto
Do Porto en word verliefd
De wandeling naar de rivier is een beleving. Volkse oude wijken met smalle straatjes die omhoog lopen richting de rivier. Eenmaal daar is het gezellig en levendig. Drink wijn bij de Wine Quay Bar met zicht op het water. Maak een boottocht. Natuurlijk ga je port proeven bij één van de proeverijen. Voor een lunch in Portugese stijl moet je bij Taverna do Lago zijn. Dineren of lunchen in een supergoed restaurant kan ook in Essência waar je hoogwaardig vegetarisch of vis kunt eten en wel drie gangen kunt krijgen voor nog geen tientje. Voor vleesliefhebbers is het goed toeven bij ODE Porto Winehouse, mits je een plaatsje voor het raam bemachtigt.

Essência

Do douro en word dronken
De Douro is een groot wijngebied. Je kunt hier urenlang rijden en je vergapen aan het uitzicht op de rivier, de wijnvelden en foto’s maken. Port proeven kan bij één van de vele proeverijen. Rijd je daarna toevallig richting Coimbra? Stop dan bij natuurpark Mata do Bussaco en neem je sandwich mee zodat je die lekker kunt opeten in de hoftuin bij het paleis. Als je portemonnee goed gevuld is, lunch je in het restaurant van het paleis. Daarna kun je een wandeling maken door het natuurpark waar verweesde, half verwoeste huisjes je fantasie zullen prikkelen.

 

Do Estoril/Cascais/Sintra en word dik 
In vroegere tijden was Estoril jetsetwaardig, nu vooral toeristisch en het strand is niet heel bijzonder. Maar het ligt vlakbij Cascais en Sintra en daarom is het een prima plek om te verblijven, bijvoorbeeld in Villa Guesthouse (gratis parkeren). In Sintra kun je een dag lang paleizen bezoeken en wandelen in het historische centrum. Met de auto kun je vanaf daar doorrijden naar Cabo de la Roca, het meest westelijke punt van Europa. In Cascais kun je lekker Portugees eten in het spotgoedkope eetcafé Pateo do Petisco. Je bent hier omringd door locals. Het is wat lawaaiig, maar voor de afwisseling is dat ook wel eens leuk. Mocht je richting het strand van Estoril gaan, vergeet dan niet bij pastelaria Garret heerlijke zoete en hartige snacks te eten, zoals Pastel de Nata. Dit puddingachtige pasteitje is overal in Portugal verkrijgbaar. En verslavend, dus verwacht kilo’s aan te komen.

Do Silves: het grote nietsdoen
In de buurt van Silves ligt de villa Duas Quintas, omringd door perzikbomen, sinasappelbomen en avocadobomen. Het is in the middle of nowhere en dat maakt het ook zo heerlijk om er te zijn. Hier lig je aan een privézwembad waar dagelijks de ph-waarde wordt gecheckt. Heerlijk lezen en genieten van de omringende natuur. Ook het ontbijt is top. Gerund door een Brits stel met een vriendelijke, luie hond die Sacha heet. Gooi geen bal, want ze wil liever alleen op haar rug liggen. Jij wil eigenlijk hetzelfde dus doen jullie uiteindelijk allebei niets.

Do de Algarve en bezoek überstranden 
De Algarve is het walhalla voor strandliefhebbers. Hoogtepunt is praia Marinha, een klein strand omringd door rotsen. De woeste zee is er ijskoud en dat vind je in de zomer wel prima. Let op dat je een parasol meeneemt want zonder dat is het nauwelijks uit te houden in de felle zon. Als je meer van brede zandstranden houdt is het nooit ophoudende praia Ancao een goede optie. Een van de mooiste stranden vinden we praia Albandeira, omringd door rotsen en grotten. Blijf er zo lang mogelijk en ga aan het einde van de middag een pizza eten bij de enige strandtent aldaar met zicht op het water.

 

Lekker eten bij Cruzes Credo
Do Lissabon en Fado
In Lissabon hoef je je niet te vervelen. De stad is groot en daardoor minder intiem dan Porto maar heeft een overweldigende diversiteit. De uitzichtpunten Miradouro da Senhora de Monte en Miradouro Santa Lucia zijn fenomenaal. Vanaf Miradouro Sante Lucia kun je gemakkelijk te voet Cathedral De Sé bereiken met daarachter talloze restaurantjes met Fadomuzikanten. Een bekende (en dure) is Clube de Fado in São João da Praça 8. Maar als je gewoon een wandeling maakt door de talloze slingerachtige straatjes in deze wijk die Alfama heet, krijg je al voldoende Fado mee. In rua Cruzes da Sé 29 kun je in eetcafé Cruzes Credo je buik vol eten. Het is spotgoedkoop terwijl het eten verrassend goed is voor zowel vegetariërs als niet-vegetariërs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten