donderdag 14 augustus 2014

Sherydah’s KookLab: gezond, easy & lekker koken voor iedereen!

Tekst: Sherydah
(blogger biologische superfoodgerechten)

Hallo lieve volgers! Vandaag heb ik weer een heerlijk hapje vanaf Sherydah’s KookLab voor jullie, met onder andere cassave en shiitakes... Dit zijn twee heel gezonde superfoods, waar ik je graag wat meer over vertel.

Cassave
Dit is een wortelgewas dat op twee andere groenten na het meest gegeten wordt in de tropen!
Je kunt cassave koken, bakken, grillen of frituren, denk voor het frituren bijvoorbeeld aan cassave kroepoek.
Naast dat het heel erg veel gegeten wordt en verrukkelijk smaakt, is het ook nog eens een heel geneeskrachtig Superfood-wortelgewas, welke glutenvrij is! Het werkt bijvoorbeeld erg goed tegen aderverkalking en hart- en vaatziekten, en het meel van de wortel is goed tegen het prikkelbaredarmsyndroom. Verder is het goed voor je zenuwstelsel en helpt het stress voorkomen. De bladeren zijn nog gezonder, zij helpen reuma voorkomen. En heb je koorts? Maak dan thee van de bladeren, dit kan koortsverlagend werken.

Shiitakes
Dit is een Aziatische paddenstoel, die al in de tweede eeuw na Christus aan het Keizerlijke hof als delicatesse werd gegeten. Deze paddenstoel heeft niet alleen een heerlijke smaak, maar is ook nog eens heel gezond en medicinaal. Zo versterkt het eten van Shiitakes je immuunsysteem, is het goed tegen hart- en vaatziekten en werkt het bepaalde kankervormen tegen. De paddenstoel is ontgiftend en ontzurend voor je lichaam, en vult een eventueel tekort aan mineralen aan. Kortom: men zegt dat het regelmatig eten van Shiitakes je wapent tegen allerlei ziekten.
Je kunt de Shiitake bakken, grillen, stoven en mee laten sudderen in een saus.

Goed, dit was even wat informatie over de supergezonde ingrediënten van mijn (zodirekt?)  heerlijk te maken recept.
En wil je nog meer  informatie over andere ingrediënten, het hoe en waarom van het gebruik en meer recepten? Kijk dan eens op sherydah.nl!

Makreelfilet met Cassave & Druiven, in een Pinda-Kokossaus















De ingrediënten van dit heerlijke recept zijn voor 4/6 personen:

  • kokosvet
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, fijngesneden
  • stukje gember, fijngesneden
  • laos, ketoembar, kardemom, tjenkeh, trassi, tamarinde, sambal (te vinden bij oa de toko)
  • 1 courgette, kleingesneden
  • 1 cassave, geraspt (te vinden bij oa de toko)
  • handje shiitakes
  • 4 tomaten
  • 2 el pindakaas
  • 200 gr makreelfilet
  • 400 ml kokosmelk
  • 100/200 gr rijst/linzenmix (kant en klaar, bij de natuurwinkel te koop)
  • handje witte druiven, gehalveerd
  • gebakken uitjes
  • komkommer in dunne  plakjes met wat citroensap

Bak allereerst in een hapjespan de uien, knoflook en gember glazig in wat kokosvet. Voeg er dan de specerijen, sambal, trassi en tamarinde bij en meng goed.

Snijd de courgette en shiitakes klein, rasp de cassave en doe deze voorzichtig in de pan. Doe er dan de tomaten bij, de makreelfilet, en rijst/linzenmix. Wanneer je dit allemaal goed doorgeroerd hebt, schenk je de kokosmelk erbij, en laat het daarna voor ongeveer 15/20 minuutjes zachtjes pruttelen.

Snijd ondertussen de komkommer alvast in dunne plakjes, en besprenkel ze met wat citroensap.

Voeg nu de gehalveerde druiven als laatste bij de groenten/vissaus, en schep dit alles vervolgens in een mooie schaal. Schik daar overheen de komkommer en wat gebakken uitjes, en serveer desgewenst met wat kroepoek.

Selamat Makan voor nu en tot ziens!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten