donderdag 16 oktober 2014

In de spotlights: Sjors van der Panne (zanger-schrijver)

Door: Anco van Hal

Sjors en ik kennen elkaar al meer dan 10 jaar. We lopen niet de deur bij elkaar plat maar als we elkaar weer eens zien of horen is het altijd weer gezellig.
Sjors van der Panne is vanaf 2003 zijn hart gaan volgen in de muziek, en vanaf 2007 schreef hij zijn eigen nummers. Ik ben mee gaan volgen en gaandeweg de jaren zag ik hoe hij zich ontwikkelde als een volwaardige Nederlandstalige chansonnier. Begin dit jaar bedacht ik me dat het hoog tijd werd om Sjors in de spotlights te zetten voor Hello Anco, niet wetende dat hij zich ondertussen volledig in het ‘The Voice of Holland’- avontuur had gestort.
 Sindsdien was het best lastig om in ons (maar vooral Sjors) drukke schema een afspraak te maken. Maar de wil was er wel, en zo lukte het uiteindelijk na veel gewijzigde afspraken een skype-interview te krijgen met deze vriendelijke talentvolle jongeman.

Foto: Anouck Wolf
Ondertussen heeft Sjors van der Panne het voor mekaar gekregen een top 5 hit in de wacht te slepen en een half miljoen viewers te genereren op youtube.
Meer dan een maand geleden zagen we namelijk dat alle vier de coaches van The Voice bijna onmiddellijk en tegelijkertijd omdraaide toen Sjors zijn vertolking van Frank Boeijen ‘Zeg Me Dat Het Niet Zo Is’ begon. Vervolgens koos hij Marco Borsato voor zijn coach.


Ons Skype interview begint met een beetje bijpraten, lachen en even ouderwets ouwehoeren. Een lekker ontspannen sfeertje dus die we het hele interview met gemak vasthouden.
Anco: Je hebt deze week nog in theater Dakota gestaan in Den Haag met een nieuw theaterprogramma genaamd ‘Nieuwe Klassiekers’ met Daan Bartels

Sjors: Klopt, dat is een samenwerking. Ik ben daar eigenlijk uitgenodigd om Nederlandstalige liedjes uit zijn boek te zingen. Het is een aantal zondagen dit jaar en in het nieuwe jaar, maar we zijn voorzichtig met verder plannen door alles wat er met me gebeurd rond The Voice.A: Over The Voice gaan we het zeker verderop in het interview nog hebben. 
Je hebt in 2011 je eerste album uitgebracht genaamd ’Eén Nacht’. Kun je wat meer vertellen over dit project?
S: Ja, Eén Nacht is een project dat eigenlijk een dagboek is geworden op muziek. Ik ben begonnen met schrijven voor dit album in 2007. Als ik het nu terugluister zie ik alles wat ik toen meemaakte weer helemaal voor me. We spelen de liedjes nog steeds als we optreden.
*Luister in het opgenomen interview naar het favoriete nummer van Sjors uit het album Eén Nacht

A: Wat me opviel in je biografie is dat je wordt omschreven als een charismatische en charmante zanger die ook de nodige zelfspot bezit. Hoe wordt die zelfspot geuit in je optredens?

S: Nou ik heb geen regisseur maar ik maak wel een praatje af en toe. En dat moet vrij natuurlijk vind ik dus dat is elke avond weer wat anders. Misschien omdat de liedjes vrij zwaar zijn moet er een nuance komen van mezelf. Dat doe ik dan met een praatje tussendoor om het geheel wat luchtiger te maken.Foto: Ruben van Schalm
A: Men zegt dat je vooral luisterliedjes zingt en schrijft, ben je het daar mee eens?
S: Dat is wel mijn grote kracht ja. Maar ik wil af en toe wat anders. Een voorbeeld daarvan is mijn single ‘Champagne’. Dat gaat meer naar Nederpop toe en vond ik geweldig om te zingen!

A: ‘Champagne’ is één van mijn favoriete nummers en klinkt behoorlijk vrolijk inderdaad. Toch zit er een droevige ondertoon in. Kun je me dat uitleggen?

S: Tsja, het gaat toch over de vergankelijkheid van vriendschap. Het is geschreven naar een waargebeurd verhaal over onenigheid en elkaar niet begrijpen in een vriendschap. Later denk je er dan weer eens op terug en vraag je je af waar het nou precies om ging. De tekst heeft daarom ook een ironische ondertoon gekregen.

*Benieuwd naar ‘Champagne’? Beluister het nummer in ons opgenomen interview

A: En toen besloot je mee te doen aan The Voice. Waarom, en wat had je verwacht?

S: Nou eerlijk gezegd niet zo veel! Kijk we hadden in 2013 in principe een prachtig jaar achter de rug; het Vondelpark theater en de UIT markt. De UIT markt was voor ons ook een soort voorproefje op een theaterseizoen. En begin 2013 kregen we ook een goed theaterimpresariaat. Desondanks verkochten we begin dit jaar vrijwel geen kaarten en bleven de zalen nagenoeg leeg (met uitzondering van mijn lieve vrienden, familie en kennissen). En als je dan al 10 jaar bezig bent wil je toch wat meer bereiken dan dit. Ik wil er van kunnen leven en knallen door Nederland en België want dat is mijn droom.


Nu was ik tot 2012 een paar keer gebeld door Hilversum om mee te doen aan een aantal programma’s waaronder The Voice, maar elke keer zei ik nee. Begin dit jaar was ik het zat en realiseerde ik me dat er nu toch echt wat moest gebeuren. Voor je het weet staat er een andere nieuwere Sjors op en dan is het voor mij te laat. Dus besloot ik dit keer zelf te bellen want ik had dat avontuur nodig. Gelukkig heb ik de juiste beslissing genomen en ben ik heel blij dat ik me heb ingeschreven in januari.

A: Je hebt afgelopen maand door je vertolking van Frank Boeijen ‘Zeg Me Dat Het Niet Zo Is’ een top 5 hit gescoord op iTunes

S: Ja klopt, dat ging ook heel snel maar iTunes is heel vergankelijk. In het weekend dat ik werd uitgezonden op tv bereikte het snel de top 5, maar was er daarna snel weer uit. Pas toen het iets later werd opgepakt door 538 en 100% NL werd het een solide hit die in de hitlijsten bleef.

Copyright The voice of Holland
A: Zelfs Frank Boeijen scoorde weer opnieuw een hit door jou met zijn originele versie uit 1990
S: Ja en ik hoorde dat zijn management daar natuurlijk heel blij mee is. Maar wat helemaal geweldig is is dat Frank Boeijen zelf in een radioprogramma heeft gezegd dat hij trots is op mij en blij was met mijn auditie.

A: Zo te horen moet je al weken, is het niet maanden, op een roze wolk zitten
S: Ja, maar ik blijf reëel en voorzichtig want 'de battles' moeten nog komen en dan moet je gaan strijden en dat wordt gewoon heel spannend. Ik ben geweldig ontvangen en vindt het een fantastisch programma, maar ooit gaat dat weer over.
Ik heb speciaal voor The Voice gekozen om verder te komen. Sommigen kiezen DWDD of iets anders, ik dus The Voice. Daarna moet je hoe dan ook gewoon je ding weer doen en is The Voice een ontzettende verrijking. Ik heb veel steun aan Marco Borsato die ook buiten het programma geregeld contact met me opneemt.

A: Dus die ‘nazorg’ van coaches in The Voice klopt wel?

S: Wat Marco betreft wel ja, van de rest weet ik het niet want die ken ik niet zo goed.

Foto: Wendelien Daan (L'HOMO)
A: Even terug te komen op je nieuwe album Sjors, die komt nu in 2015 uit?

S: Ja of misschien wel meer dan 1 album! Ik heb zoveel nieuwe ideeën. Ik moet misschien ook maar een plaat maken met de allermooiste Nederlandstalige liedjes.
Ik heb dit jaar zoveel inspiratie gekregen door de bijzondere mensen die ik heb mogen ontmoeten en daar moet ik als zanger-schrijver iets mee. Maar ik heb daar momenteel niet de rust voor omdat ik naast The Voice ook nog een druk leven heb. Dus het moet nog even een paar maanden wachten..


A: Ik denk dat in ieder geval de zalen nu wel vol komen te zitten. Wil je nog wat kwijt aan de lezers en luisteraars van Hello Anco?

S: Nou het lijkt me in ieder geval leuk als mensen me blijven volgen via mijn website www.sjorsvanderpanne.nl. Ook wil ik nog meegeven dat de reden dat ik muziek maak is omdat ik het gevoel heb dat ik iets te zeggen heb. En daarom lijkt het me geweldig steeds weer een nieuw publiek te ontmoeten om voor te zingen.

Luister nu naar het interview!
Het skype-interview met Sjors van der Panne is nu te beluisteren via ons Soundcloud kanaal. Daarin het uitgebreide interview en de drie meest gedenkwaardige en mooiste nummers van Sjors, waaronder de hit ‘Zeg Me Dat Het Niet Zo Is’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten