vrijdag 21 november 2014

Hello Anco concert-review: Lenny Kravitz in Ziggo Dome

Door: Alexandra Smith

Lenny is nog steeds Lenny: een mooie exotische donkere man met een soulvolle stem die moeiteloos overschakelt naar een rocksound. Zodra hij begint te zingen worden dertigers en veertigers teruggevoerd naar de tijd waar het stoere American Woman en het gevoelige It Aint over till it’s Over keihard over hun speakers te horen was. Het was de tijd dat tweedehands jassen met bontkraag in waren en Lenny Kravitz-jassen werden genoemd. Want in die tijd viel hij zeker ook op vanwege zijn hippie-uitstraling. Lenny was soft en stoer tegelijk, wat velen woest aantrekkelijk vonden.

Foto: @lennykravitz Instagram
Zittend publiek
Na twee bekende hits schakelt Kravitz in de Ziggo Dome over op deels nieuwe en onbekende(re) nummers. Ze hebben een groot rockstergehalte waardoor het publiek het toch interessant blijft vinden. Dit gaat alleen net iets te lang door: Lenny krijgt het zittende publiek in Ziggo Dome met deze nummers niet overeind. Ze eindeloos verlengen met spontane jamsessies helpt ook niet. Aan de energie op het podium ligt het niet: de zanger is 50 maar springt, rent en rockt over het podium alsof hij 30 is. De drie achtergrondzangeressen stuiteren verleidelijk met hem mee en de gitaarsolo’s en de solo’s van de trombonist en saxofonist zijn indrukwekkend en hard.

Foto: @lennykravitz Instagram
Memorabele speech
Volledig ervoor gaan, dat is qua energielevel en expressie het motto van elke muzikant op het podium. En de volharding en onverminderde toewijding maakt ook dat Kravitz het publiek uiteindelijk wél volledig meekrijgt. Helemaal wanneer hij weer overschakelt naar bekende hits.
Lenny spreekt dan het publiek aan in een memorabele speech: “25 jaar geleden had ik een heel bijzonder moment in Amsterdam. Ik gaf toen een concert in Paradiso en speelde daar Let Love Rule. Ik was onder de indruk van iedereen die het nummer meezong.”
Kennelijk is de oudere generatie in de zaal het ook niet vergeten, want als hij vraagt wie er die avond ook was, wordt er massaal gejoeld.
Lenny: “25 jaar later is de boodschap van dit nummer actueler dan ooit. Laten we het samen zingen en alle negatieve energie hierbinnen en daarbuiten wegblazen met de energie van liefde. Laten we het de mooiste Let Love Rule-ervaring maken tot nu toe. Denken jullie dat we dit samen kunnen?” 
Luidkeels gefluit en instemmend gejuich: de zanger heeft het publiek eindelijk waar hij het hebben wil. Ondanks dat er zo’n 17.000 man in de ruimte is ontstaat er een intieme sfeer. Zinderend zingen we net zolang Let Love Rule totdat we geloven dat Love echt kan Rulen.
Toegift
Wie dacht dat dat het einde was, komt bedrogen uit. Want we krijgen nog een toegift van diverse nummers met als klapper Are You Gonna Go my Way. De rode bh die op het einde het podium op wordt gegooid laat Kravitz weten dat er in ieder geval één persoon is die graag zijn kant uitkomt. Hij moest er hard voor werken, maar kreeg uiteindelijk zelfs het zittende publiek overeind.

Dankjewel Lenny, voor een bijzondere avond.

Nog meer Ziggo Dome impressies:
1. It aint over till it’s over
2. Nieuwe nummer Strut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten