donderdag 5 februari 2015

5 tips voor duurzaam geluk

Tekst: Alexandra Smith

Alexandra Smith schrijft momenteel een boek over geluk. Van tijd tot tijd deelt ze haar bevindingen op Hello Anco.

Een onbereikbare liefde, het ongrijpbare van het bestaan, het gevoel geen plek op de wereld te hebben en telkens tegen die muur aanlopen als je actief op zoek gaat naar iets wat je gelukkig maakt. Herkenbaar? Stop dan met zoeken. Geluk overvalt je soms, en dat is mooi. Maar besef dat het op de achtergrond altijd aanwezig is. Ernaar zoeken is alsof je op zoek gaat naar je hoofd en ontdekt dat-ie gewoon op je lichaam zit. Geluk zit binnenin je en omdat we niet gewend zijn om naar binnen te gaan, zoeken we het daarbuiten. Of erger: we zoeken het in anderen, of in goeroes, terwijl die ook maar gewone mensen zijn. Je stuit niet op geluk, maar op het ongelukkige gevoel van teleurstelling. Jammer en onnodig.


Vijf cruciale tips voor de beginnende gelukszoeker
  1. Herhaal datgene wat je (duurzaam) gelukkig maakt. Niet dat chocoladegebakje, maar geluksmomenten die voort blijven duren. Herhaal ze zo vaak als je kan.
  2. Besef dat hoe je naar het glas kijkt, bepaalt of deze half leeg of half vol is. Zorg dus voor elke negatieve gedachte dat je er drie positieve voor terugstuurt! Oefening baart kunst. Of probeer eens een uur (of een dag) niet te oordelen. 
  3. Wees meer bewust van elk vezeltje van je lichaam en durf naar binnen te reizen. Mindfulness beoefenen werkt, yoga ook, meditatie ook. Zoek jouw methode, maar durf het te doen en geef het tijd. Je bestaat niet alleen uit je hoofd. Informatie over jezelf is in elke vezel van je lichaam beschikbaar, dus zet die gedachten eens stil en ontdek je lichaam en de stilte.
  4. Beoefen dankbaarheid. Sta elke dag stil bij iets waar je dankbaar voor bent. Plan dankbaarheidsmomenten in in je agenda, of koppel het aan een bestaand ritueel – zoals het avondeten. 
  5. Laat het verleden het verleden zijn en richt je op de toekomst. De enige tijd die telt is Nu, en dat is iedere keer een moment waarop de wereld aan je voeten ligt. De vraag is wat je met die immens grote wereld doet…

Geluk zit in een klein boekje 
Als je er open voor staat, lees dan eens de Zeven spirituele wetten van succes (Deepak Chopra), de Alchemist (Paulo Coelho), Word Optimist (Leo Bormans) De geluksprofessor (Patrick van Hees) en 12 goeroes en 13 ongelukken (Johan Noorloos). Vooral het boek van Bormans laat je inzien dat je met simpele oefeningen en veranderingen gelukkiger in het leven kunt staat. Het is wetenschappelijk bewezen. Maar je moet het wel zelf doen.

Be happy!

Alexandra

Geen opmerkingen:

Een reactie posten