dinsdag 17 februari 2015

Leestip: De Benoeming - René van Rooij

Tekst: Alexandra Smith/Bert van Galen

René van Rooij had tientallen jaren een topfunctie bij multinationals. En een multinational is geen vies woord, zo bewijst hij in zijn boardroomroman ‘De Benoeming’.


Pleidooi voor multinationals
Wij van Hello Anco zijn nieuwsgierig. Zijn multinationals dan echt geen geldwolven die niets geven om andere mensen? En zijn mensen die er een topfunctie hebben geen rokkenjagers zoals de personages van The Wolf of Wallstreet?

“Zeker niet,” volgens van Rooij. Dat gebeurt vast wel eens, maar dat is een wereld die hij zelf absoluut nooit heeft gezien. Zijn collega’s waren altijd integer. Via zijn roman De Benoeming laat hij dus een hele andere kant van multinationals zien.

Van Rooij: “In het boek toon ik aan dat we als samenleving juist veel te danken hebben aan grote bedrijven. Met iedereen die hier anders over denkt, ga ik graag in gesprek, desnoods op televisie.’

In zijn roman krijgt hoofdpersoon Emiel Aandeweg voor een benoeming te maken met schandalen die roet in het eten gooien. De lijn tussen succes en mislukking, roem en verguizing blijkt splinterdun. Als lezer krijg je een goed beeld wie de commissarissen en bestuurders zijn. Wat drijft hen, en wat gebeurt er precies achter de schermen?


René van Rooij
Het verhaal uit het boek is verzonnen, maar schetst volgens Jos Streppel (voorzitter van de Raad van Commissarissen van KPN) een beeld dat ‘zo maar kan gebeuren’.

Van Rooij: “Mensen aan de top zijn een gemakkelijke prooi voor de pers. Ze leiden ondernemingen waar miljarden in omgaan en zijn verantwoordelijk voor grote aantallen medewerkers en hun gezinnen. En dan zijn er natuurlijk ook nog de klanten, de aandeelhouders. Multinationals zorgen voor de welvaart in onze maatschappij. En ja, het zijn gewoon mensen die er werken, met hun sterke en zwakke kanten.”

Zal De Benoeming een discussie losmaken en het imago van multinationals verbeteren? Wij van Hello Anco zijn benieuwd en gaan het boek lezen.

Nieuwsgierig? Win het boek!
Hello Anco geeft 1 exemplaar weg van De Benoeming en jij kunt het winnen! Wat moet je doen?
Simpel: deel dit artikel op je Facebook en wij zullen onder de delers dit interessante boek verloten (actie geldig t/m 8 maart 2015). Veel succes!


'De Benoeming' van René van Rooij is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten