maandag 16 maart 2015

Gezonder snoepen: Banaan-appel broodcake

Ook zo’n zin om te snoepen en je daarna niet schuldig voelen? Hello Anco geeft vanaf nu regelmatig tips over 'gezonder snoepen'. Vandaag hebben we een heerlijk recept gebaseerd op traditioneel bananenbrood. Maar dan nog gezonder, rijker, lekkerder en zonder suiker (en zonder stevia). En toch zoet. Zelf heb ik het al met succes twee keer gebakken. Het is dus niet moeilijk en binnen een uur klaar!

Wat heb je nodig?

Foto: Anco van Hal
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 150 gram boekweitmeel (of amandelmeel of speltmeel)
  • 3 eieren
  • 3 rijpe bananen
  • Ongezoete amandelmelk (of gewone melk)
  • Kaneel
  • Zout
  • 1 grote of 2 kleine appels (liefst Jonagold, Goudrenet, Cox Orange, Elstar of Granny Smith)
  • 2 kleine handjes rozijntjes
  • 2 kleine handjes ongebrande pecan- en/of walnoten
  • Cakevorm
  • Bakspray, kokosolie of echte roomboter om in te vetten 
  • Eventueel bakpapier


Extra Tips: 
Je kan je broodcake wat voller en rijker maken met bijvoorbeeld 50 gram havermout, een handje kokossnippers en een klein scheutje vanille extract. Verantwoord zoeter maak je de cake met kokospalmsuiker (is nu ook verkrijgbaar bij de AH).
Mocht je de kosten een beetje willen drukken met je ingrediënten dan is boekweitmeel aanzienlijk goedkoper dan bijv. amandelmeel. Tevens is boekweitmeel glutenvrij.

De bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appel en snijd deze in grove blokjes. Bestrooi vervolgens lekker veel kaneel over de appelblokjes en roer dit goed door. Snijd ook een paar plakjes van de appel en houd deze apart voor de garnering. Prak de bananen fijn met een vork en zet dit samen met de appel even apart.

- Klop de eieren los in een mengkom (met een vork of garde) en voeg hier het bakpoeder, meel en een scheutje (amandel)melk aan toe. Klop dit tot een glad beslag.

- Voeg vervolgens de fijngeprakte banaan toe, samen met de gesneden appelblokjes, rozijntjes en noten. Meng het geheel goed door elkaar, zodat alle ingrediënten verdeeld zijn over het beslag. Breng het beslag op smaak met een snufje zout, wat extra kaneel en eventueel kokospalmsuiker.

- Vet de cakevorm in met wat bakspray, echte roomboter of kokosolie en verdeel het beslag over de cakevorm. Verdeel over de bovenkant wat plakjes appel voor de garnering.

- Bak het broodcake in 45 minuten in de oven op 180 graden gaar. Als de bovenkant van de cake te donker wordt, dek dit dan af met bakpapier. Laat het bananenbrood daarna een paar minuutjes afkoelen en snijd in plakken.

Succes en smullen maar!

Met dank aan:
Vol recepten.nl en Ilovehealth.nl
Aangepast door Anco van Hal voor Blogmagazine Hello Anco

Geen opmerkingen:

Een reactie posten