donderdag 26 januari 2017

Leestip: fotoboek Amsterdam 1895-1937

Tekst: Anco van Hal

Kort geleden kreeg ik een prachtig groot, dik en zwaar fotoboek in handen: ‘Amsterdam 1895-1937’.  Omdat ik zelf graag natuur, landschap- en stadsgezichten fotografeer was ik erg benieuwd naar dit boek. Na het boek grondig te hebben doorgebladerd wist ik het zeker: dit is een juweeltje, een typische ‘Hello Anco-krent uit de pap’ waar aandacht aan besteedt moet worden.

Eerste indruk
Voordat ik het boek opgestuurd kreeg van Myriam Laan (hartelijk dank daarvoor!) had ik niet kunnen vermoeden hoe mooi en groot het boek was. De meer dan honderd jaar oude foto’s zijn prima gerestaureerd en in de oude oorspronkelijke grijs-en bruintinten geprint. Dit maakt de sfeer van het fotoboek optimaal.
Het viel mij meteen op dat er bij de foto’s geen teksten staan maar alleen jaar en locatie. En dat is ook wel eens prettig voor een echt fotoboek. Heerlijk alleen maar plaatjes kijken.
Sommige foto’s zijn wonderbaarlijk scherp voor hun leeftijd, wat uitnodigt om eens goed details te bekijken.

1895-1897 Vondelpark met Vondelpark Paviljoen
 Ik kom zelf oorspronkelijk niet uit Amsterdam, maar heb er wel een aantal jaar gewoond en werk er nog steeds. Ook dan is het fotoboek zeer interessant en herkenbaar, want Amsterdam is natuurlijk van en voor alle Nederlanders.

Het fotoboek 'Amsterdam 1895 - 1937'

Wat staat er precies in?

De foto's vertellen het verhaal over een periode van 40 jaar. Het straatbeeld van 1895 tot 1937 laat in het boek grote veranderingen zien. Van paardentram tot de elektrificatie van de eerste tram in augustus 1900 met de lijn Leidseplein - Haarlemmerplein. Van de vele handkarren die duidelijk het straatbeeld bepaalden  tot aan de voorzichtige verschijning van de eerste automobielen, de T-Fordjes, in de 20er jaren van de vorige eeuw. Leidschestraat 1895

Het zien van de beelden roept een gevoel van gemoedelijkheid op, het leven was nog niet hectisch en ingewikkeld. Men wist nog niet dat als gevolg van de jarenlang durende crisisperiode de oorlog voor de deur stond die het leven van de Amsterdammers ingrijpend zou veranderen. Het zou nooit meer zo worden als toen.

Impressies uit het 1936 (klik om te vergroten)

Het verhaal achter het boek
In alles voel je dat het boek uit pure liefde voor het materiaal en voor Amsterdam is samengesteld.
Myriam Laan en Jenny de Oude: ‘Dat de beelden bij toeval bij ons terecht kwamen heeft er voor gezorgd dat er nu dit boek ligt. Het restaureren van de foto’s heeft bij ons nogmaals de liefde voor de stad Amsterdam en de fotografie nadrukkelijk blootgelegd’.

Conclusie

Het fotoboek ‘Amsterdam 1895-1937’ is uitgegeven door Myriam Laan en Jenny de Oude en is uniek in zijn soort omdat het historische nog nooit vertoonde straatbeelden laat zien van de stad Amsterdam. De foto's geven een veranderend tijdsbeeld weer over een perioden van 42 jaar.

De kwaliteit en uitvoering van het boek is uitstekend en een must-have voor alle Amsterdammers en Amsterdam-liefhebbers.
Tevens doneren Myriam en Jenny voor ieder verkocht boek €2,50 aan The Plastic Soup Foundation (zie ook ons artikel over kraanwater).

Win het boek!
Exclusief voor onze trouwe Hello Anco-lezers verloten wij een prachtig exemplaar van Amsterdam 1895-1937. Wat moet je daarvoor doen? Heel simpel: deel dit artikel op je Facebook, Instagram of Twitter, en wij verloten onder de delers dit prachtige fotoboek ter waarde van 49,95. Succes!
*(deze actie is tijdelijk en geldig t/m 15 februari 2017)


Het fotoboek ‘Amsterdam 1895-1937’ is nu te verkrijgen in de winkel en via deze link.

Details:

- Luxe hardcover (305x305 mm)

- 224 pagina’s

- Genaaid en gebonden

- Kapitaalbandje

- Winkelpijs 49,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten