maandag 17 april 2017

Koken voor 1

Interview door Alexandra Smith

Alexandra interviewde voor Hello Anco de bedenker van Koken voor 1. Brein achter dit culinaire idee is Sas. Omdat het concept voor haar belangrijker is dan zijzelf, blijft ze bescheiden uit de spotlights.

Je kent het wel. Alleen thuis en koken voor jezelf. Op de een of andere manier minder leuk. En als je dan op zoek gaat naar inspiratie kom je allemaal recepten tegen voor… meer personen. Sas vond dat moeten terugrekenen naar hoeveelheden voor één persoon bloedirritant. Toen ze op zoek ging naar eenpersoonsrecepten vond ze nauwelijks een kookboek dat gericht was op een eenpersoonskeuken, laat staan dat ze dit online tegenkwam. Het verbaasde haar.

Zo kreeg haar idee van Koken voor 1 langzaam vorm en trok ze op een dag gewoon de stoute schoenen aan. Tegenwoordig biedt ze op haar website en Facebookpagina volop inspiratie, ideeën en recepten voor één persoon. Handig als je solo door het leven gaat of gewoon een dagje alleen thuis bent en geen zin hebt in ingewikkelde rekentoestanden.


‘Sinds ik begon heb ik wel dertig boeken gekregen ter inspiratie.’ Zegt Sas als ik haar opbel. Zo nu en dan vindt ze een recept waar ze haar eigen draai aan geeft en kan verwerken naar 1 persoon. Of ze bedenkt het zelf. Ze vindt het belangrijk dat het ook nog makkelijk is om aan ingrediënten te komen.

‘Van Jamie Oliver ben ik onwijze fan, maar voor zijn recepten moet je vaak naar de slager, de toko of de markt. Dat is leuk voor een speciale gelegenheid waarbij je niet alleen voor jezelf hoeft te koken, maar voor mezelf alleen ga ik dat niet doen.’ Enthousiast vertelt ze dat het “makkelijk doen” soms inhoudt dat ze voor andere ingrediënten kiest. Een plak oude kaas in plaats van Parmezaanse kaas doet het in je risotto net zo goed. Het eerste heb je misschien al in huis, dus dan hoef je de deur niet uit. ‘En een Quiche kan je ook in een muffinvorm maken, dan is het nog behapbaar.’ zegt Sas laconiek.


Gisteren maakte ze bananenmuffins, ook hier moest ze zuchtend terugrekenen naar een hoeveelheid voor één persoon. Zelf heeft ze veel baat bij haar nieuwe kookmissie, want de lijst met eenpersoonsrecepten groeit. Het is klaar met de tijd dat ze vier dagen lang macaroni moest eten vanwege grote hoeveelheden die overbleven door een recept dat gebaseerd was op vier personen.


Het boek 'Koken voor 1'
(e-versie)
‘Toen ik een half jaar terug mijn idee toetste door wat foto’s op Instagram te plaatsen had ik in een paar weken 100 volgers zonder dat ik wat deed.’ 
Inmiddels is er vraag naar een fysiek boek voor Koken voor 1 (een e-versie bestaat al). Daar ga ik de komende weken mee aan de slag.’ Aldus een tevreden Sas.

‘Er zijn bijna drie miljoen eenpersoonshuishoudens in Nederland en naar verwachting wordt dat binnen zes jaar drie-en-een-half miljoen. Voor die mensen wil ik iets bieden. Ik ben geen foodie, kok, expert of diëtist. Maar dit is iets waarvan ik weet dat er behoefte aan is en ik word er zelf heel blij van om hiermee mee bezig te zijn.’



De e-versie van het boek 'Koken voor 1' is te verkrijgen via deze link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten